OTVOREN DUNAVSKI EKO PARK U SMEDEREVU

02. VII 2018. | Povodom proslave Međunarodnog dana Dunava, u Smederevu je svečano otvoren Dunavski eko park. Ovo je jedan od sedam eko parkova koje Coca-Cola sistem poklanja građanima Srbije, kao nastavak promocije očuvanja vodnih resursa i sliva jedne od najvećih evropskih reka.

“S razlogom smo izabrali Smederevsku tvrđavu za mesto na kojem će biti izgrađen Dunavski eko park, jer smo želeli da najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi približimo našim sugrađanima. Svaki park, svako dečije igralište nam dosta znači, to je prostor na kojem se deca i omladina okupljaju, relaksiraju i edukuju i mesto koje bi trebalo da bude opremljeno po najsavremenijim tehničkim standardima. Dunavski eko parkpre svega promoviše zdrav život i značaj očuvanja životne sredine“, istakla je gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

Park se nalazi u neposrednoj blizini Smederevske tvrđave, prilagođen je okruženju i izgrađen je na površini od 400m2 i u skladu je sa visokim ekološkim standardima. Uz solarno led osvetljenje, u parku se nalazi i dečiji plato sa klackalicama i ljuljaškama, kao i klupa koja svojim oblikom simbolizuje tok Dunava kao i kutak za odlaganje otpada za reciklažu.

U saradnji sa Lokalnim ekološkim pokretom Smederevo organizovano je oslikavanje panela koji će biti postavljeni oko samog parka, a sve u cilju predstavljanja različitih načina zaštite i ulepšavanja Dunava.

“Dunavski eko parkovi koje smo do sada poklonili građanima Srbije su mesta druženja i edukacije kroz zabavu. Građane Novog Sada, Apatina i Sombora smo do sada insprisali da aktivnije doprinesu zaštiti životne sredini i sigurni smo da će i stanovnici Smedereva u ovom parku dobiti motivaciju da dodatno doprinesu očuvanju Dunava i okruženja. To će biti naša zajednička misija i raduje nas što iz godine u godinu okupljamo sve veći broj mališana, mladih i odraslih koji prepoznaju značaj ove inicijative“, izjavila je Jovana Tufegdžić, predstavnik Coca-Cola Sistema u Srbiji.

Park je izgrađen u saradnji sa Upravom grada, NALED-om i Svetskom organizacijom za prirodu (WWF). Coca-Cola sistem u Srbiji tradicionalno organizuje Međunarodni Dan Dunava u saradnji sa Republičkom direkcijom za vode i brojnim partnerima. Ovogodišnja proslava obeležena je u partnerstvu sa kompanijom Metro Cash&Carry Srbija.