OPORAVAK PIVARSKE INDUSTRIJE EVROPE U 2017.

26122017-pivo

26. XII 2017 | Na tradicionalnom, sedmom po redu događaju Pivo služi Evropi koju organizuje Evropsko udruženje pivara, potvrđeno je da se pozitivan trend pivarske industrije nastavlja. Pivarska industrija Evrope doprinosi trgovini i stvaranju novih radnih mesta, kao i promociji visokih tehnoloških, ekoloških, socijalnih i zdravstvenih standarda u društvu.

 

Pavlos Photiades, predsednik pivara Evrope rekao je da 2,3 miliona poslova stvorenih od piva u Evropi prema poslednjim merenjima, svedoče o tome kako pivo može stvoriti rast i prosperitet u Evropi u celini.

 

PIVO IZ SRBIJE ČINI 13% EVROPSKOG UVOZA

Tako je naša zemlja druga, iza Meksika, na listi izvoznika, podaci su evropskog statističkog zavoda Eurostat.

 

Prema podacima Udruženja pivara Srbije u 2016. godini Srbija je izvezla 1.265 hektolitara piva od čega polovinu u BiH, zatim u Bugasrku, Hrvatsku, Mađarsku, Grčku i Crnu Goru.

 

PORAST PROIZVODNJE PIVA U SRBIJI OD 5,2%

Od 2008. do 2014. proizvodnja u Srbiji bila je u padu. Podaci iz 2015. i 2016. govore da dolazi do blagog oporavka proizvodnje zlatnog napitka od 5,2% u odnosu na  2014. godinu.

 

Udruženje pivara Srbije je krovno udruženje proizvođača piva i slada, čije članice pokrivaju 98% tržišta: Apatinska pivara, Beogradska industrija piva BIP, Valjevska pivara, Carlsberg Srbija, Maltinex sladara, Heineken Srbija.

 

Ukupno direktno i indirektno zapošljavaju 16.500 ljudi i doprinose budžetu Srbije sa više od 226 miliona evra kroz izdvajanja za akcize, poreze, socijalna davanja i doprinose.

 

LOKALNE NABAVKE

I do 90% ukupnih sirovina neophodnih za proizvodnju čine lokalne nabavke za koje se godišnje izdvoji skoro 120 miliona evra.

 

Pivarstvo prolazi kroz renesansu u Evropi

Proizvodnja piva u Evropi je ponovo iznad 40 milijardi litara, prvi put nakon ekonomske krize sa tri godine uzastopnog rasta.  Nemačka, Poljska, Španija i Velika Britanija su najveći proizvođači piva u EU. Politike podrške omogućavaju pivarama da nastave da doprinose ukupnoj konkurentnosti i održivom rastu evropske ekonomije.

 

EU sektor proizvodnje piva ima globalno prisutvo

Izvoz predstavlja petinu proizvodnje piva u EU, od kojeg 1/3 napušta Evropu. Prve tri zemlje za evropske pivare su SAD, Kina i Kanada, ali tokom poslednjih dvadeset godina, evropske pivare su proširile trgovinu pivom na 123 zemlje širom sveta. U 2016. posebno je značajan izvoz piva iz Belgije, Nemačke i Holandije.

 

Pivo dobro služi Evropi, hajde da to tretiramo pošteno

Sa hiljadama godina prestiža i neverovatne budućnosti u inovacijama i raznovrsnosti, pivo je važan evropski posao. Evropske pivare pozivaju na održivi poreski režim koji prepoznaje pozitivan uticaj piva u čitavom lancu vrednosti, od zrna do stakla. Učinak od proizvodnje piva u Evropi iznosi 50 milijardi evra godišnje, a preko 42 milijarde odlazi na poreske prihode za vlade.

 

Broj mikropivara u Evropi se utrostručio od 2010. godine

Mali biznis je oduvek bio veliki u oblasti piva, ali danas sve veći broj startapova  kombinuje lokalnu tradiciju sa inovacijama. Svake nedelje u Evropi se otvori 20 mikro pivara, i širom Evrope sada postoji 8.500 pivara, a 1.000 od njih je pokrenuto samo u proteklih  godinu dana.

Literatura:  Statistika piva izdanje 2017 sastavljena je od podataka koje su sakupljala nacionalna udruženja pivara kroz ankete koje su sproveli Udrženje pivara Evrope i Eurostat. Istorijska analiza podržana je informacijama iz dopisa Doprinos piva evropskoj ekonomiji, izveštaj naručen od Udrženje pivara Evrope koji sprovodi Evropska ekonomija, objavljen u februaru 2016.