Olivera Verac, Fabrika dečije hrane.

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 163, novembar 2018)

 

KVALITETNA DEČIJA HRANA TREBA DA BUDE SVIMA DOSTUPNA

 

Naša fabrika je opremljena visokoefikasnom tehničko-tehnološkom opremom velikih proizvodnih kapaciteta. Planirani dnevni kapaciteti su od 50 do 70 tona ukusne dečije hrane.
Razgovarale: Dragana Vraneš i Marija F. Šmit

U Dobanovcima je 29. oktobra svečano otvorena Fabrika dečije hrane – Baby Food Factory. Ova nova, savremena fabrika sa najmodernijim postrojenjima predstavlja greenfield investiciju u iznosu od 34 miliona evra, što je čini jednom od najvećih investicija u Srbiji ove godine i najvećom domaćom investicijom. U prvoj fazi, Fabrika je uposlila više od 100 visoko-kvalifikovanih stručnjaka različitih profila, dok će u zenitu proizvodnje, do 2020. godine, taj broj biti veći od 300. Čitava fabrika urađena je u ‘panelima čistih soba’, u njenom sastavu posluju fizičko-hemijska i mikrobiološka laboratorija, a sirovine koje se koriste u proizvodnji odobrene su za proizvodnju dečije hrane po najstrožim evropskim standardima. O ovim i srodnim temama razgovarali smo sa Oliverom Verac, glavnim tehnologom u Fabrici dečije hrane.

Možete li nam reći nešto više o proizvodnim postrojenjima Fabrike, po čemu se ona izdvajaju u odnosu na ostala postrojenja za proizvodnju dečije hrane na srpskom i regionalnom tržištu?

Proizvodno postrojenje Fabrike dečije hrane je izgrađeno na 13.605m2 i predstavlja jedno od najmodernijih proizvodnih postrojenja. Fabrika je opremljena najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju dečije hrane i najmodernijom opremom velikih kapaciteta. Proces proizvodnje je kontrolisan i potpuno automatizovan, a visoko efikasna tehnološka oprema garantuje dobijanje zdravstveno bezbednih i kvalitetnih gotovih proizvoda. Kompletno postrojenje je napravljeno u ‘panelima čistih soba’, jer su nam čistoća i higijena od presudne važnosti. Ovo nije standard ni praksa, već naš izbor kako bismo omogućili kvalitetne proizvode. Sve ovo i još mnoga toga izdvaja postrojenje Fabrike dečije hrane u odnosu na ostala postrojenja, kako na srpskom tako i na regionalnom tržištu.

Koliki su proizvodni kapaciteti Fabrike i šta se sve nalazi u njenom portfoliju? Da li će se portfolio u budućnosti širiti?

Naša fabrika je opremljena visokoefikasnom tehničko-tehnološkom opremom velikih proizvodnih kapaciteta. Planirani dnevni kapaciteti su od 50 do 70 tona ukusne dečije hrane. Kapacitet postrojenja za proizvodnju i pakovanje sokova i tečnih žitnih kaša na CFT i Tetrapak opremi je 9.000 jedinica u jednom satu, a kapacitet postrojenja za proizvodnju i pakovanje voćnih pirea u ‘pauč’ ambalaži, na CFT opremi i najmodernijim Bossar pakericama je 10.800 jedinica u jednom satu. Sa linije za proizvodnju i pakovanje kašica u teglicama izlazi 15.000 jedinica, dok kapacitet postrojenja za proizvodnju i pakovanje suvih žitnih kaša na Gouda opremi i Bossar pakericama podrazumeva 5.000 jedinica u jednom satu. Deca zbog ubrzanog rasta imaju potrebu za dodatnom energijom i zato hrana za bebe treba da bude visokoenergetska, zdravstveno bezbedna i kvalitetna. Ovo je bila osnova za formiranje našeg portfolija, a čine ga suve žitne kaše, ready to drink žitne kaše, sokići, pirei u staklenoj ali i mekanoj ‘pauč’ ambalaži.

Molimo Vas da nam detaljnije kažete o kakvim je proizvodima reč, koja su njihova svojstva i benefiti za krajnje potrošače (bebe i decu), po čemu se ističu u odnosu na ostale proizvode iz te kategorije na tržištu?

Iz našeg portfolija izdvajaju se sledeće kategorije proizvoda: sokovi, tečne žitne kaše, pirei sa voćem, povrćem, žitaricama ili mlečnim dodacima, kao i suve žitne kaše. Nutrino proizvodi su potpuno prirodni, bez dodataka konzervanasa, boja i aroma. Vodili smo računa o raznosvrsnosti i time ponudili široku lepezu važnih nutrijena i hranljivih sastojaka. Naši voćni sokovi i voćni pirei sadrže 100% voće i prošli su proces pasterizacije, čime garantujemo potpunu mikrobiološku ispravnost.
Tečne žitne kaše ili ready to drink žitne kaše su gotova spremna hrana za naše mališane sa dodatkom žitarica, koje obrok čine hranljivim i kvalitetnim, a prolaskom kroz proces sterilizacije su potpuno mikrobiološki sigurne. Žitarice koje čine osnovni sastojak u našim suvim žitnim kašama su pažljivo birane, a gotov proizvod je obogaćen inulinom koji kao prebiotik doprinosi zdravom i vitalnom organizmu.
Opredelili smo se za dodatak vitaminsko-mineralnog kompleksa koji čine 13 vitamina i 3 minerala, od kojih svaki ima važnu funkciju za rast i zdravlje mladog organizma.

Koji su bili najveći izazovi prilikom kreiranja Nutrino proizvoda?

Kreiranje hrane za odojčad i malu decu, pre svega podrazumeva obezbeđivanje važnih nutrijenata, raznolikosti voća, povrća i žitarica, i ispunjavanje zahteva tržišta ove hrane, što je samo po sebi izazov. Pored prvih uvodnih sastojaka, važno je ispoštovati stroge standarde i zahteve Pravilnika na domaćem terenu usklađenih sa EU standardima. A onda, kada tehnolozi uđu u jednu veliku kuhinju kakva je naša u Fabrici dečije hrane, važno je ispoštovati stroge zahteve pasterizacije i sterilizacije kako bi naši proizvodi bili zdravstveno bezbezbedni, kvalitetni i ukusni. Povezali smo roditeljstvo, stručnost, dugogodišnje iskustvo i znanje i pretočili ih u naš bogat portfolio hrane za odojčad i malu decu.

Gde se nabavljaju sirovine za proizvode?

Sve sirovine koje se koriste u procesu proizvodnje Nutrino proizvoda su pažljivo birane, a njihov kvalitet i bezbednost moraju da odgovaraju najstrožim zahtevima Pravilnika i Standarda. Naši dobavljači su sertifikovani, a pronašli smo ih kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Ali za sve je kriterijum bio isti – bezbedan i kvalitetan proizvod. U prethodnom periodu sastavili smo jasne smernice i zahteve u našim specifikacijama i sve to proverili na terenu u auditu kod naših dobavljača. Opredelili smo se za Baby food standarde. Tek nakon potvrde interne i eksterne laboratorije da sirovina odgovara našim zahtevima, sirovina se sa usaglašenim statusom kontrolisanja i ispitivanja koristi u procesu proizvodnje.

Kakvi su trendovi, strani i domaći, kada se radi o hrani za decu?

Neki od trendova u hrani za decu su žitarice – one mogu da se koriste u mono kombinaciji (samo pirinač, samo kukuruz i slično) ili kombinaciji sa više žitarica (tri, pet, osam).
Drugi su inovacije u vidu pakovanja – ‘beži’ se iz stakla u nove sigurnije varijante, praktične za poneti kao što su karton ili doypak.
Treći je povratak osnovnim ukusima i varijantama – mame nisu toliko sklone eksperimentisanju sa ukusima kada su deca u pitanu i radije se opredeljuju za one bazične, koje koriste kao osnovu za upoznavanje dece sa novim ukusima i teksturama.

Kojim načelima se rukovodite kada je reč o proizvodnji dečije hrane i koje trendove ćete pratiti, da li će tu biti i organskih proizvoda?

Opredelili smo se za Baby food kvalitet vođeni najstrožim zahtevima Pravilnika i Standarda. U našoj fabrici dečije hrane nema ukrštanja puteva sirovina, ambalaže, poluproizvoda i proizvoda i zaposlenih. Svaki ulaz i izlaz naših proizvoda je strogo kontrolisan. Poštujemo GMP (good manufacture practice) i GHP (good hygiene practice). U okviru dobre proizvođačke prakse, čišćenje i higijena imaju posebnu važnost i smatraju se glavnim elementima dobre higijenske prakse. Definisali smo skup postupaka kojima obezbeđujemo čisto, sanitarno okruženje za proizvodnju, preradu, skladištenje i snabdevanje. Pored ovoga, izdvaja se naša ekološka svest jer smo odgovorni prema prirodi, opredeli smo se za potpuno odsustvo štetnih gasova u okolini, a sve otpadne vode se prerađuju i potpuno prečišćene ispuštaju u vodene tokove.

Na koji način se garantuje bezbednost proizvoda, koje sve sertifikate Fabrika poseduje? Da li ćete implementirati i neke nove sertifikate?

Naša fabrika je izgrađena po principu ‘panela čistih soba’, koji su obavezni u operacionim salama i farmaceutskoj industriji, gde je čistoća od presudne važnosti. Ovo samo pokazuje koliki akcenat smo stavili na sigurnost i bezbednost naših proizvoda.
Bezbednost proizvoda garantujemo poslovanjem u skladu sa HACCP principima, a planirana je i njegova sertifikacija. Poštovanje zahteva standarda, odabranih dobavljača i kvaliteta materijala, postavljenih ciljeva i politike kvaliteta i bezbednosti proizvoda nas vode ka stalnim poboljšanjima. Pored analiza u eksternim laboratorijama, naša fabrika poseduje dobro opremljenu mikrobiološku i fizičko-hemijsku laboratoriju u kojoj se vrše analize parametara kvaliteta i bezbednosti.

Kako ste došli na ideju da našem tržištu ponudite ready to drink žitnu kašu kao novu kategoriju, recite nam nešto više o tome?

Rukovodili smo se potajnom nadom svake mame – da njeno dete spava celu noć. Iz tog razloga, napravili smo Nutrino Mlekce. To je tečna žitna kaša, spremna za upotrebu. Nutrino Mlekce sadrži mleko i žitarice, koje detetu daju osećaj sitosti i miran san, jer su bogate vlaknima. Idealno je za konzumiranje i u kući i u pokretu, može se upotrebiti odmah ili presuti u flašicu.

Kakvi su dalji planovi kada je reč o Fabrici dečije hrane?

Naši planovi podrazumevaju nastup na regionalnom tržištu, pored Srbije, jer želimo da naše proizvode probaju i deca zemalja u okruženju. Smatramo da kvalitetna dečija hrana treba da bude svima dostupna.