ODRŽANA EDUKACIJA ZA DEVETU SEZONU ‘ZDRAVO RASTIMO’

24102019-EdukacijaZdravoRastimo

24. X 2019. | Više od 90 nastavnika fizičkog vaspitanja iz osnovnih škola iz cele Srbije, prisustvovalo je danas edukaciji za devetu sezonu projekta ‘Zdravo Rastimo’, koji ističe važnost pravilne ishrane i značaj fizičke aktivnosti dece.

Učesnici koji su se našli u improvizovanim klupama današnjeg ‘Zdravo Rastimo’ javnog časa bili su: dr Mirjana Tošić iz Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’ i Jasna Đukić, nastavnica iz Kaća i predstavnica Društva pedagoga fizičkog vaspitanjaVojvodine; Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije i Dragan Đorđević, nastavnik iz Kragujevca; Svetlana MirčićVukobrat, nastavnica iz Kikinde i Adnan Muškić, nastavnik iz Prijepolja; Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé i Violeta Milošević, nastavnica iz Paraćina (selo Sikirica).

Govoreći u svetlu projekta o važnim temama poput međuvršnjačke edukacije, sporta, zdravije ishrane, statističkih poređenja i uticaja na šire društvo, učesnici su saželi sve ono što su učili druge, ali i što su sami naučili kao ‘Zdravo Rastimo’ partneri ili ključni akteri. Tako smo saznali, između ostalog, da je u Prijepolju ceo grad bio uključen u razne projektne aktivnosti; da su se u nekim osnovnim školama, zahvaljujući naporima nastavnika, uvele inovacije u školske jelovnike; da je igra, kao i primenjena nauka, moćan saveznik u motivisanju najmlađih da neguju dobre navike; te da je ova godina pokazala koliko je velika moć međuvršnjačke edukacije, zahvaljujući kojoj je prošle godine došlo do drastičnog povećanja broja učesnika projekta.

Projekat koji je, posle 8 godina prerastao u pokret koji ima moć da otvara dijaloge poput današnjih i ujedinjuje cele lokalne zajednice u borbi za zdraviju budućnost, pokrenule su zajednički kompanija Nestlé i Savez za školski sport Srbije. Cilj je bio da se, kroz učenje o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, a sa nastavnicima fizičkog vaspitanja u glavnoj ulozi, učenicima sedmog razreda od malih nogu objasni koliko je važno da vode računa o sebi.

Na osnovu poslednjeg Batutovog istraživanja, koje je deo evaluacije svake sezone ovog projekta, svaki drugi sedmak misli o svom zdravlju prilikom izbora načina ishrane, a skoro 40% ih je svakodnevno fizički aktivno.

“Uvek možemo da idemo korak dalje za svoje zdravlje – ali je najvažnije da postanemo svesni svojih odluka koje na njega utiču. U tom smislu, ‘Zdravo Rastimo’ je postigao izuzetan uspeh, i mi smo opravdano ponosni. Tome svedoče i brojke – samo prošle godine, zahvaljujući međuvršnjačkoj edukaciji, imali smo značajno povećanje učesnika, na čak 20.000 dece. Najvažnije konkretne i značajne akcije koje motivišu decu dolaze od samih nastavnika u svakoj školi koja je ovaj projekat prepoznala kao ulaganje u zdraviju budućnost“, kaže Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Projekat „Zdravo Rastimo“ u novoj, devetoj sezoni obuhvatiće 7.163 učenika sedmih razreda i 15.314 učenika trećeg i četvrtog razreda, u okviru međuvršnjačke edukacije. Tako će ove godine više od 22.000 đaka u 93 škole širom Srbije nastaviti da uče o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti.