NOVA NESTLÉ FABRIKA – DOPRINOS RAZVOJU DOMAĆE PREHRAMBENE INDUSTRIJE I PODRŠKA PROIZVOĐAČIMA SOJE

12. III 2024 | Otvaranje pogona za proizvodnju hrane na biljnoj bazi označilo je početak novog poglavlja za Nestlé u Srbiji i predstavlja još jednu značajnu investiciju ove kompanije tokom 18 godina uspešnog poslovanja u našoj zemlji. U novoj fabrici u Surčinu otvoreno je 220 novih radnih mesta i uloženo je 80 miliona švajcarskih franaka u proizvodnju proizvoda na biljnoj bazi, za kojima je u Evropi zapažen veliki porast u potražnji, od veoma specifične kategorije do važnog dela ishrane mnogih ljudi. Time je Nestlé potvrdio obećanje dato pre skoro dve decenije kada je došao u Srbiju – da je došao ovde da ostane i da će kontinuirano pružati podršku razvoju domaće prehrambene industrije, kao i sveukupnom napretku lokalne zajednice.

Od postavljanja kamena temeljca 2022, više od 2.000 ljudi i 250 partnera uložili su skoro 150.000 sati posvećenog rada kako bi ostvarili ovu viziju i da bi krajem februara nova fabrika i zvanično bila otvorena.

U novom pogonu se na 18.440m2 proizvode obroci iz asortimana brenda Garden Gourmet – nutritivno bogata i ukusna hrana na biljnoj bazi koja potrošačima pruža više opcija za raznovrsnu ishranu. Ova hrana je u svetu sve traženija, a našem tržištu je posebno interesantna jer predstavlja odličan izbor i u danima posta.

Ova investicija pokazuje dugoročnu posvećenost kompanije Nestlé Srbiji, a ovaj projekat se slaže sa budućim planovima kompanije da proširuje svoju lokalnu proizvodnu prisutnost. Takođe, pokazuje uverenost kompanije u potencijal Srbije kao čvorišta za inovacije i održivost u prehrambenoj industriji.

U središtu vizije kompanije Nestlé leži posvećenost održivijoj proizvodnji hrane i stalnom pomeranju granica inovativnosti kako bi se zadovoljile potrebe savremenog potrošača, a štetni efekti na životnu sredinu bili umanjeni. U tom pravcu idu i zalaganja za prelazak na regenerativne agrarne prakse i uključivanje lokalnih proizvođača u ovaj program. Reč je o načinu obrade zemljišta koji radi na jačanju prirodnih ekosistema i ima za cilj zaštitu i obnovu biodiverziteta.

Srbija je, inače, prva zemlja u regionu koju je švajcarska kompanija uključila u svoj globalni program regenerativne poljoprivrede. Podršku su najpre dobili proizvođači povrća, potom dobavljači suncokreta, zajedno sa proizvođačima soje, koja je glavni sastojak Garden Gourmet asortimana.

Odgovornom nabavkom sirovina i implementacijom ekološki prihvatljivih proizvodnih procesa, Nestlé nastoji da smanji svoj ugljenični otisak i sačuva prirodne resurse za buduće generacije.

“Ova fabrika predstavlja više od proizvodnog pogona. Sa novom fabrikom, Srbija postaje važan centar za proizvodnju hrane na biljnoj bazi, ne samo u jugoistočnoj Evropi već na celom kontinentu. Kroz otvaranje 220 novih radnih mesta, razvoj veština i partnerstava sa lokalnim dobavljačima i proizvođačima, kroz naš program regenerativne poljoprivrede, Nestlé ima za cilj da osnaži pojedince i zajednice, postavljajući dobre temelje i za buduće generacije,“ izjavila je Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Nova fabrika nastavlja da sledi ‘Zero waste to landfill’ strategiju kao i postojeća fabrika, po čemu je Nestlé pionir u Srbiji, a to znači da nijedan deo otpada neće završiti na deponijama. U obe fabrike se koristi struja iz obnovljivih izvora, a moderno postrojenje za prečišćavanje vode svu vodu iz proizvodnih procesa tretira i prečišćava za bezbedno ispuštanje u prirodu.