NIS NASTAVLJA SA REALIZACIJOM  ZELENE AGENDE: SOLARNI PANELI I U POGONU ZA PROIZVODNJU ‘JAZAK’ VODE

10. VII 2024 | Kompanija NIS nastavila je realizaciju programa izgradnje solarnih elektrana na svojim objektima, ostvarujući time značajne finansijske i ekološke efekte. Tako je u Pogonu za proizvodnju pijaće vode ‘Jazak’ izgrađena solarna fotonaponska elektrana ukupne snage 620 kWp koja je puštena u rad u junu ove godine. U pitanju je prva elektrana veće snage u NIS-u, a ujedno i prva kombinovana elektrana koja se sastoji od tri fotonaponska polja koja su raspoređena na tlu i na krovu fabrike. Vrednost projekta iznosi više od pola miliona evra. Na ovaj način fabrika ‘Jazak’ će dobijati električnu energiju na ekološki prihvatljiviji način – iz energije Sunca.

Realizacija projekta izgradnje elektrane u Pogonu ‘Jazak’ deo je sveobuhvatnog programa koji je NIS započeo pre dve godine izgradnjom solarnih elektrana na objektima maloprodajne mreže u Srbiji. U okviru projekta ‘ozelenjavanja’ benzinskih stanica, NIS je do kraja 2023. godine postavio solarne elektrane na 45 maloprodajnih objekata, čime je obezbeđena prosečna godišnja ušteda u nabavci električne energije od 1.600 MWh tokom radnog veka od 25 godina, dok je procena da će se postići i značajno smanjenje emisija ugljen dioksida od čak 1.700 tona prosečno na godišnjem nivou.

Električna energija proizvedena uz pomoć solarnih panela u fabrici ‘Jazak’ će se najvećim delom koristiti za potrebe samog Pogona, uz plasman povremenih viškova električne energije u distributivnu električnu mrežu s obzirom da Pogon ima status kupca-proizvođača. Ovom investicijom NIS potvrđuje da ostaje dosledan ‘zelenom pravcu’ u poslovanju čime kompanija jača svoju energetsku efikasnost i čini značajne korake u procesu energetske tranzicije i diverzifikacije biznisa. Ovakav pristup podrazumeva veća ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, u cilju dostizanja ciljeva u oblasti zaštite životne sredine i smanjenja ugljeničkog otiska kompanije.

NIS će i u narednom periodu nastaviti sa investicijama u zelenu energiju, vodeći se principima održivog razvoja, pa je tako u narednoj fazi planirana i inastalacija solarnih panela na druge benzinske stanice, ali i strateške objekte kompanije, kao što su Rafinerija nafte Pančevo, zatim poslovni centri Beograd i Novi Sad, kao i skladište nafttnih derivata u Novom Sadu koje je trenutno najveći projekat u ovoj oblasti u kompaniji NIS. Uz izgrađeni kapacitet od 2 MWp na benzinskim pumpama i u pogonu Jazak, realizacijom ova četiri ugovorena projekta ukupna snaga solarnih elektrana dostići će 10 MWp krajem 2024. godine uz prosečnu godišnju proizvodnju od 11.500 MWh čime će se postići smanjenje emisija ugljen dioksida za 12.500 tona godišnje.

Diverzifikujući svoje poslovanje, NIS je u oblast energetike iskoračio 2013. godine puštanjem u rad malih elektrana na osam naftnih i gasnih polja ukupne instalisane električne snage 14 MW, a u koje je uloženo oko 20 miliona evra. NIS je u 2022. godini, u saradnji sa partnerima, započeo proizvodnju električne energije u TE-TO Pančevo. Reč je o prvoj gasnoj elektrani u Srbiji sa kombinovanim gasno-parnim ciklusom, odnosno sa prirodnim gasom kao gorivom i kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije. Projekat je vredan skoro 200 miliona evra, a instalisana električna snaga postrojenja iznosi 189 MW. NIS nastavlja sa izgradnjom solarnih elektrana, a aktuelna strategija predviđa izgradnju do 40 MW solarnih elektrana do 2030. godine. U cilju ispunjenja svojih ‘zelenih’ ciljeva, NIS je od 2009. godine u ekološke projekte i biznis inicijative koje su dale značajne efekte na unapređenje ekološke slike u Srbiji uložio više od 900 miliona evra, od čega je u isklljučivo ‘ekološke’ inicijative investirano više od 130 miliona evra.   

O projektu solarne fotonaponske elektrane u Pogonu Jazak:

• Reč je o elektrani ukupne snage 620 kWp (550kW), koja se sastoji iz tri fotonaponska polja:

  • Prvo fotonaponsko polje postavljeno je na tlu u severnom delu Pogona, ukupne snage 250 kWp i sastoji se iz pet redova noseće čelične konstrukcije na koje se postavljaju solarni fotonaponski paneli. Elektrana na tlu se povezuje na dva invertora ukupne snage 220 kW i godišnje će proizvoditi oko 346 MWh.
  • Drugo fotonaponsko polje je snage 350 kWp i sastoji se iz niza solarnih panela koji su postavljeni na krovu proizvodnog pogona – krovna elektrana.
  • U sklopu krovne elektrane nalazi se i treće fotonaponsko polje koje se sastoji iz jednog reda  fotonaponskih panela na tlu ukupne snage 20 kWp koje je postavljeno na zelenoj površini, na samom ulazu u Pogon. Snaga ove krovne elektrane sa poljem na tlu (treće polje)  iznosi 370 kWp, a povezuje se na tri invertora snage 330 kW, uz godišnju proizvodnju od 436 MWh.

• Realizacija projekta izgradnje elektrane u Pogonu Jazak započeta je u avgustu 2023. godine.

• Ukupna godišnja proizvoda elektrane iznosiće 782 MWh, a pored ekoloških benefita, projektovane su i značajne biznis uštede, pa se tako očekuje da će u ukupnom bilansu računi za električnu energiju Pogona Jazak biti oko 50% manji u odnosu na period bez solarne elektrane.

O vodi Jazak:

• U okviru NIS-a više od 18 godina posluje Pogon za proizvodnju pijaće vode Jazak.

• Poreklom iz našeg najstarijeg Nacionalnog parka, Fruške gore, vodu Jazak odlikuje  izuzetan kvalitet, izbalansirana pH vrednost kao i bogat mineralni sastav što je čini pogodnom za svakodnevnu konzumaciju, u neograničenim količinama.

• Jazak voda se ne filtrira i ne prerađuje u procesu proizvodnje, što znači da se u svakoj flašici Jazak vode nalazi čista izvorska voda.

• Negazirana i gazirana Jazak voda dostupna je u pakovanjima od 0,5 l, 0,75 l, 1,5 l i 5 l.

• Jazak voda dostupna je i kao obogaćena voćnim ukusima, i to sa  prirodnim aromama mandarine i limuna, zove i aloja vere, kao i šumskog voća, u ambalaži od 0.5 l.

• Izvorska voda Jazak može se pronaći u svim bolje snabdevenim trgovinskim lancima, kao i na svim NIS Petrol i Gasprom benzinskim stanicama.