NIS DONIRAO SREDSTVA ATELJEU 212 ZA POBOLJŠANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

23. II 2022 | Želeći da podrži rad jedne od najznačajnijih ustanova  kulture u Beogradu i ujedno doprinese unapređenju ekološke slike glavnog grada, kompanija NIS donirala je Ateljeu 212 sredstva u iznosu od preko šest miliona dinara za poboljšanje energetske efikasnosti pozorišta. Projekat se sprovodi u okviru NIS-ovog programa društvene odgovornosti ‘Zajednici zajedno’ u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda i saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zahvaljujući obezbeđenim sredstvima, stolarija i scenska rasveta u čuvenom beogradskom teatru biće zamenjena novom, što će doprineti boljoj energetskoj efikasnosti objekta i smanjenju  potrošnje električne energije.

Događaju su ovim povodom prisustvovali predstavnici kompanije NIS, uprave pozorišta, gradskog Sekretarijata za kulturu, kao i predstavnici  glumačkog ansambla Ateljea 212.

Novica Antić, direktor pozorišta Atelje 212, zahvalio se kompaniji NIS na obezbeđenim sredstvima i dodao da je u ovakvim uslovima svaka vrsta pomoći  dobrodošla.

“Ova donacija koju smo dobili od NIS-a je zaista vrlo značajna. Naročito nam je bitno da u doba pandemije, kada radimo smanjenim kapacitetom i smanjeni su nam prihodi, dobijemo svaku vrstu pomoći. Novac ćemo iskoristiti za zamenu vrata i prozora, kojih ima mnogo i 30 godina nisu menjani. Na pozorišnoj zgradi biće postavljeni aluminijumski, vakumirani prozori i vrata, što će značajno uštedeti energiju, dok će zamena kompletnog osvetljenja, pre svega reflektora u salama, drastično smanjiti potrošnju struje“, istakao je Antić.

Ivan Karl, sekretar Gradskog sekretarijata za kulturu, istakao je značaj projekta i pozvao druge ustanove kulture da se prijave za ovakve donacije.

“Hvala NIS-u koji je prepoznao Atelje 212, ali i timu Ateljea 212 koji se potrudio da bude prepoznat i da ispuni sve kriterijume koji su bili uslov da se dođe do ove značajne donacije. Ovo je nastavak podrške koju kompanija pruža godinama unazad i jedan društveno značajan projekat. Pozvao bih i druge ustanove kulture širom zemlje da prate akitvnosti NIS-a i da se prijave na ovako značajne konkurse, tako da bi i u budućnosti bilo ovako lepih prilika za susretanje”.

Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću kompanije NIS, istakao je zadovoljstvo što je kompanija pružila podršku radu jedne od najvažnijih ustanova kulture u zemlji.

“Kao kompanija ponosni smo što imamo mogućnost da podržimo jednu od najznačajnijih  ustanova kulture u Beogradu kao što je Atelje 212, unapredimo njen dalji rad i doprinesemo njenoj energetskoj efikasnosti. Ova donacija je deo šireg programa ‘Zajednici zajedno’, koji sprovodimo duže od decenije u 12 gradova i opština širom Srbije. Iza nas su desetine uspešno realizovanih projekata koji su unapredili život naših sugrađana, a mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da ulažemo u zajednicu i njen napredak“.

Svetozar Cvetković, član glumačkog ansambla Ateljea 212, je rekao da je značaj NIS-ove donacije to  što je prepoznato da se kroz ulaganje u ovako značajnu ustanovu kulture, ulaže u društvo u celini.

“Ova donacija je opravdana istorijskim značajem, rezultatima, i stremljenjima ovog pozorišta da se na jedan tih način vrati onome što predstavlja pravi kvalitet. Atelje je od velike rekonstrucije do danas, nastojao da održi nivo koji omogućava ne samo prikazivanje programa, već i dobre uslove za stvaranje tog programa, koji će sada biti dodatno poboljšani”, naveo je  Cvetković.

 2322022-nis2

Dodatne informacije

Atelje 212  jedno je od najznačajnijih pozorišta  u Beogradu, sa dugogodišnjom tradicijom, na čijoj sceni igraju neka od najvećih glumačkih imena. Kompanija NIS, prepoznala je važnost podrške ove ustanove  kulture i pružila doprinos unapređenju  njegovog daljeg rada. NIS već 13 godina podržava razvoj i napredak 12 partnerskih gradova i opština širom Srbije. Prošlogodišnji  ciklus programa kompanija je realizovala u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije i  u okviru istog  podržana je realizacija  29 projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, ukupne vrednosti  107,5 miliona dinara. U grad Beograd, kompanija NIS je do sada  u okviru programa ‘Zajednici zajedno’ uložila 268 miliona dinara, čime je omogućila realizaciju  77 projekata iz oblasti kulture, sporta, nauke/obrazovanja, javnog zdravlja  i socijalne zaštite i zaštite životne sredine. Samo tokom protekle  godine, kompanija je putem  ovag programa u grad Beograd uložila 18 miliona dinara za pet projekata, čija realizacija će doprineti unapređenju i zaštiti životne sredine.