‘NESTLÉ ZA ZDRAVIJU DECU’

15052018-nestleInicijativa

15. V 2018 | Na Međunarodni dan porodice, koji se obeležava 15. maja, kompanija Nestlé pokrenula je globalnu inicijativu ‘Nestlé za zdraviju decu’, koja obuhvata dalji razvoj zdravijih proizvoda, kao i savete za porodice o ishrani i fizičkoj aktivnosti. Cilj programa je da pomogne da do 2030. godine 50 miliona dece širom sveta živi zdravije.

Ovom inicijativom, Nestlé ubrzava transformaciju svog portfolija hrane i pića u celom svetu. Samo u 2017. godini, kompanija je lansirala više od 1.000 novih proizvoda kako bi izašla u susret nutritivnim potrebama dece i obezbedila je 174 milijarde porcija obogaćene hrane i pića u 66 zemalja u kojim ljudima nedostaju osnovni mikronutrijenti, kao što su gvožđe, jod i vitamin A.

“Detinjstvo je vreme kada se formiraju navike koje traju ceo život. Želimo da pomognemo roditeljima da naprave zdravije izbore za svoju decu“, istakao je Mark Schneider, generalni direktor kompanije Nestlé.

U Srbiji, Nestlé u saradnji sa Savezom za školski sport već sedmu godinu sprovodi i projekat ‘Zdravo Rastimo’, čiji je cilj da pomogne da učenici osnovnih škola uče o važnosti pravilne ishrane i redovnog bavljenja fizičkom aktivnošću. Do sada, kroz program je u našoj zemlji prošlo više od 25.000 dece.

Nestlé već menja i unapređuje približno trećinu proizvodnog portfolija svake godine. Kompanija će upotrebljavati svoje vodeće inovacijske sposobnosti u industriji da dodatno obogati hranu i piće za decu sa još više voća, povrća, žitarica bogatih vlaknima i mikronutrijentima i nastaviti da smanjuje količinu šećera, soli i zasićenih masti u proizvodima.

Tokom proteklih decenija, Nestlé je poboljšao nutritivne vrednosti celog spektra proizvoda. Vođen misijom da poboljša kvalitet života i doprinese zdravijoj budućnosti, Nestlé se obavezao da ove napore ubrza. U tom smislu, do 2020. kompanija će:

•           dodati najmanje 750 miliona porcija (80 grama) povrća u svoje proizvode;

•           dodati najmanje 300 miliona porcija (16 grama) žitarica bogatih vlaknima, mahunarki, orašastih plodova i semenki u svoje proizvode;

•           dodatno smanjiti količinu šećera za pet odsto. Od 2000. godine, kompanija je smanjila sadržaj šećera u proizvodima za više od 34 odsto;

•           dodatno smanjiti sadržaj soli za 10 odsto. Od 2005. godine, kompanija je smanjila sadržaj soli za više od 20 odsto;

•           kompletirati obavezu koju je preuzela 2014, da smanji sadržaj zasićenih masti za 10 odsto u svim relevantnim proizvodima koji se ne uklapaju u preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Nestlé će takođe poboljšati svoje programe i onlajn službe koje pružaju roditeljima i starateljima više znanja o ishrani, zdrave recepte i praktične savete.