NESTLÉ OBJAVIO REZULTATE ZA PRVI KVARTAL 2020.

27. IV 2020 | Kompanija Nestlé je predstavila poslovne rezultate za prva tri meseca 2020. godine.

  • Organski rast dostigao je 4,3%, a stvarni unutrašnji rast (Real Internal Growth, RIG) 4,7% i cene od -0,4%. Rast je podržan snažnim zamahom u Severnoj i Južnoj Americi i zoni EMENA (Evropa, Bliski istok i severna Afrika). Zona AOA (Azija, Okeanija i podsaharska Afrika) zabeležila je pad prodaje;
  • Ukupna objavljena prodaja kompanije pala je za 6,2%, na 20,8 milijardi švajcarskih franaka (u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 22,2 milijarde švajcarskih franaka). Neto akvizicije imale su negativan učinak od 4,7%, dok je devizno poslovanje smanjilo prodaju za 5,8%;
  • Nestlé će zadržati i dodatno razvijati svoje Nescafé poslovanje;
  • S obzirom na to da je još uvek rano za procenu uticaja virusa COVID-19, Nestlé će se i dalje voditi planovima za 2020. godinu. Očekuje se kontinuirano poboljšanje organskog rasta prodaje i osnovne marže operativnog poslovanja.

 

Mark Šnajder (Mark Schneider), generalni direktor kompanije Nestlé, ističe:

“Kriza prouzrokovana pandemijom korona virusa i dalje utiče na naše živote, na snažne i ponekad tragične načine. Naše misli su sa svima koji su pogođeni i izražavamo najdublje saučešće onima koji su ostali bez voljenih osoba.

Nestlé u ovim trenucima ima posebnu odgovornost. Naši proizvodi, odnosno hrana i piće, pomažu u očuvanju zdravlja ljudi, pružaju utehu i podržavaju oporavak.

Naši radnici pokazali su izuzetnu posvećenost kako bismo nastavili sa poslovanjem i zadovoljili potrebe naših potrošača. I dalje ćemo naporno da radimo u cilju obezbeđivanja hrane i pića ljudima širom sveta, svakog dana.

Naša kompanija uspela je da sačuva svoje poslovanje u prvom kvartalu, što odražava naš raznovrstan portfolio proizvoda i naše snažno lokalno prisustvo u 187 zemalja. Međutim, ova kriza je daleko od kraja i suočićemo se sa mnogim nesigurnostima u narednim kvartalima. I dalje ćemo se brzo prilagođavati promenljivim potrebama potrošača i izazovima u našim globalnim lancima snabdevanja. Kao pouzdan poslodavac i poslovni partner ispunjavamo sve svoje obaveze. Kao dobar građanin i komšija od poverenja, nastavljamo da nudimo našu pomoć, posebno najugroženijima u društvu. Tokom protekle 154 godine, Nestlé je uspešno prevazišao mnoge izazove. Uvereni smo da ćemo, zajedno sa svima onima koji se bore protiv pandemije i njenih posledica, prebroditi i ovu”.

 

Kako je COVID-19 uticao na poslovanje kompanije

Nestlé je brzo reagovao i preduzeo potrebne mere kako bi umanjio uticaj ove svetske krize. Do danas, kompanija je uspela da efikasno opsluži svoje maloprodajne partnere i potrošače uprkos određenim lokalnim poremećajima u lancu snabdevanja i privremenim nedostacima osoblja. Radnici kompanije Nestlé bili su ključni u prevazilaženju ovih izazova.

Uticaj virusa COVID-19 značajno se razlikovao u različitim podnebljima, kategorijama proizvoda i prodajnim kanalima, u zavisnosti od vremena izbijanja, obima ograničenja i ponašanja potrošača.

  • Različita podneblja: Većina tržišta, posebno u Severnoj Americi i Evropi, u martu su imala znatno povećan rast, delimično podržan pravljenjem zaliha potrošača. U Kini je zabeležen pad prodaje, zbog ograničenja kretanja koja su bila na snazi skoro ceo kvartal, kao i zbog ograničenih mogućnosti za pravljenje zaliha;
  • Kategorije proizvoda: Zabeleženo je povećanje potražnje za osnovnim namirnicama. Gotova jela, Purina proizvodi za kućne ljubimce, kafa i Nestlé Health Science proizvodi zabeležili su rast prodaje. Kod konditorskih proizvoda i proizvodnje sladoleda vidljiv je pad u prodaji;
  • Kanali prodaje: Na svim tržištima premećena je promena u vidu lokacije konzumiranja proizvoda. Kod potrošnje van kuće zabeležen je negativan rast, a značajni pad prodaje imaju Nestlé Professional i Nespresso butici. On-line prodaja porasla je za 29,4%, što prvi put premašuje 10% ukupne prodaje kompanije.

 

Finansijski uticaj virusa COVID-19 i dalje je teško kvantifikovati i zavisiće od trajanja i ekonomskih posledica ove krize. Nestlé nastavlja da se brzo prilagođava izazovima u lancima snabdevanja i promeni ponašanja potrošača. Kompanija i dalje uspešno posluje zahvaljujući raznolikom portfoliju proizvoda i prisustvu širom sveta.

 

Pomoć kompanije Nestlé zajednicama u kojima posluje

U vanrednoj situaciji prouzrokovanoj epidemijom virusa COVID-19, kompanija Nestlé usmerila se na pomoć zajednicama u kojima posluje. Na globalnom nivou i u Srbiji, zaposlenima je obezbeđena sigurnosna oprema, uveden je rad od kuće, a partnerima su omogućene olakšice u obavezama tokom vanrednog stanja. Odluka kompanije Nestlé je i odricanje prava na subvencije i olakšice Republike Srbije donetih usled ekonomskih posledica izazvanih virusom COVID-19. Na ovaj potez kompanija se odlučila kako bi dodatno pomogla zajednici, izražavajući iskrenu nadu da će sredstva namenjena konsolidaciji njenog finansijskog stanja biti usmerena ka onima kojima je pomoć u novonastalim okolnostima preko potrebna.

Takođe, Nestlé je u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje svoje proizvode donirao lekarima iz dečijih bolnica – Institutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, Bolnici za pedijatriju ‘Dr Olga Popović Dedijer’ i Bolnici za dečje plućne bolesti i tuberkulozu pri KBC ‘Dr Dragiša Mišović’, a brojni Nestlé proizvodi stigli su i u Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, kao i u Institut za javno zdravlje ‘Milan Jovanović Batut’. Dodatno, u saradnji sa Gradom Beogradom i Privrednom Komorom Srbije, Nestlé je za starije od 65 godina i druge ugrožene grupe donirao više od 35.000 supa.

Nestlé će i dalje pomagati donirajući svoje proizvode i medicinsku opremu i biti uz zajednicu u kojoj posluje.