MONDELEZ INTERNATIONAL RAZVIJA SVOJ PROGRAM ODRŽIVE PROIZVODNJE PŠENICE U KOJI ĆE DO 2022. BITI UKLJUČEN ČITAV EVROPSKI PORTFOLIO KEKSA

13. VI 2018 | Mondelēz International je objavio svoj plan razvoja programa Harmony koji predstavlja inicijativu kompanije da održivom nabavkom pšenice poveća uključenost biskvita sa prošlogodišnjih 60% na 100% do 2022.

“Evropski potrošači sve više povezuju proizvode visokog kvaliteta sa održivom proizvodnjom. Oni su svesni da sopstvenim odabirom hrane uticu na životnu sredinu i očekuju od proizvođača da preuzmu svoj deo odgovornosti”, izjavio je Hubert Veber, izvršni potpredsednik Mondelēz Internationala i predsednik Mondelez Europe. “Kao jedan od najvećih proizvođača biskvita u Evropi, možemo imati važnu ulogu u borbi protiv izazova poput klimatskih promena i nedostataka resursa putem unapređivanja održive poljoprivrede i poboljšanja biodiverziteta u našem lancu snabdevanja. Time doprinosimo stvaranju boljeg, transparentnijeg i integrisanog lanca snabdevanja, u kojem kvalitet za potrošače znači dobar uticaj na poljoprivrednike i društvo”.

Program Harmony je u 2017. godini obuhvatao 1.700 farmera, 13 mlinara i 21 zadrugu na šest tržišta (Belgija, Češka, Francuska, Italija, Poljska i Španija), gde se proizvodilo 177.000 tona pšenice za biskvite ove kompanije. To je oko tri četvrtine proizvodnje biskvita Mondelez Internationala u zapadnoj Evropi, odnosno 60% širom EU za brendove kao što su LU, Oreo, LiGA i Fontaneda. Razvojem programa, godišnja proizvodnja pšenice pod održivim uslovima utvrđenim poveljom Harmony bi se povećala na više od 280.000 tona do 2022. godine. Time bi bila obuhvaćena količina pšenice potrebna za proizvodnju čitavog evropskog portfolija Mondelez biskvita, uključujući brendove poput belVite, Milka Biskvita i Barnija.

 

Decenija održivog partnerstva

Harmony kao šampion biodiverziteta i dobre ekološke prakse u proizvodnji pšenice u Evropi je započet pre 10 godina u Francuskoj. Kreiran u okviru lanca snabdevanja pšenice sa farmerima, zadrugama i mlinarima, program traži posvećenost poljoprivrednih partnera da prate održive prakse u kultivaciji i preradi pšenice u zamenu za zakupninu njihovih useva. Proizvođači u okviru Harmony-ja vode računa o uštedi vode, brinu o tlu, štite biodiverzitet i smanjuju emisiju ugljenika, uz istovremeno povećavanje prihoda.

Harmony je razvijen uz pomoć NVO, agronomista, specijalista za zaštitu životne sredine i organizacija koje se bave istraživanjem. Harmony je pod revizijom svake godine kako bi se obezbedilo da se poštuju prakse. Podržan poveljom održivih praksi, program nastoji da:

  • minimizira upotrebu pesticida i đubriva podstičući odabir otpornih vrsta pšenice i kroz rotaciju useva i negu zemljišta;
  • izbegava nepotrebne tretmane;
  • smanji emisiju ugljenika, posebno kroz smanjenje upotrebe đubriva;
  • očuva kvalitet vode;
  • očuva lokalni biodiverzitet: 3% polja za uzgoj pšenice namenjene su uzgoju cveća ili živih ograda koje tokom cele godine obezbeđuju polen i nektar oprašivačima.

Program je između 2009. i 2016. godine smanjio upotrebu pesticida za 20% na zemljištu pod Harmony programom. Harmony proizvođači u Evropi takođe su zasejali 1.026 hektara cveća oko Harmony polja i zabeleženo je blizu 17 miliona pčela i preko 30 vrsta leptira.

“Harmony je mnogo više od dogovorenog seta održivih praksi proizvodnje pšenice”, rekao je Romeo Lacerda, predsednik kategorije biskvita Mondelez Europe. “To je pokret koji povezuje sve koji su uključeni u naš lanac snabdevanja sa drugima koji žele da povećaju pozitivan uticaj koji možemo učiniti na našu životnu sredinu i biodiverzitet. Povezivanjem NVO-a i poljoprivrednika možemo sprovesti efikasne i praktične poljoprivredne prakse, i biti katalizator pozitivnih promena”.