MOL GRUPA UNAPREĐUJE SVOJE CILJEVE ZA 2017. GODINU NAKON IZUZETNIH POLUGODIŠNJIH REZULTATA

04.08.2017---MOL-Group_logo

04. VIII 2017. | Mol grupa je danas objavila svoje finansijske rezultate za prvu polovinu 2017. godine. Svi segmenti poslovanja povećali su svoju zaradu, što je rezultiralo rastom čiste CCS EBIDTA za 23% u odnosu na isti period prošle godine. Mol je takođe došao do značajne prekretnice na svom transformacionom putu prema petrohemijskoj delatnosti, koja je započeta strategijom ’2030′ i potpisivanjem ključnih ugovora o licenciranju za svoj vodeći Poliol projekat.

Upstream je ostvario snažne rezultate u prvoj polovini 2017. godine objavljivanjem prihoda (EBITDA) u iznosu od 447 miliona dolara, što je za 45% više u odnosu na isti period prošle godine, i time što je stvorio veliku količinu slobodnog novčanog toka od 321 miliona dolara. Primarni pokretači ovog ubrzanja bile su veće cene ugljovodonika koja je u vezi sa porastom cene Brenta od 30%, kao i niži operativni troškovi. Prosečna proizvodnja ugljovodonika dostigla je 110.000 barela što je ekvivalentno dnevnoj proizvodnji nafte tokom prvih šest meseci, u skladu sa smernicama Mol grupe za 2017. godinu.

Downstream je ponovo objavio rekordno visoku polugodišnju čistu CCS EBITDA od 652 miliona dolara. Ovo predstavlja povećanje od 8% u odnosu na isti period prošle godine, usled jačih marži rafinerija i povećane dostupnosti sredstava, a što su nadoknadile niže marže petrohemije.

Sektor Usluge kupcima i maloprodaja nastavio je da ima koristi od snažnog povećanja obima prodaje kao i doprinosa segmenta koji nije vezan za gorivo, a što je rezultiralo do sada najvišom polugodišnjom EBITDA od 150 miliona dolara, što je za 18% više nego u istom periodu prošle godine.

Sektor Proizvodnja plina je ostvario polugodišnji EBITDA od 107 miliona dolara, što je povećanje od 12% u odnosu na isti period prošle godine, imajući u vidu veći rast i povećane prihode od naknada za kapacitete.

Prva polovina 2017. godine obeležena je važnim prekretnicama u implementaciji strategije Mol grupe ’2030′. Partnerski sporazumi sa kompanijom Evonik i Thyssenkrupp za vodeću investiciju Mola u lanac vrednosti propilen oksida (Poliol projekat) pružiće podsticaj njegovoj petrohemijskoj ekspanziji i otvoriti put da postane vodeća hemijska grupa u u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE). Štaviše, Mol je korak bliže izgradnji mreže od 250+ punjača električnih vozila u CEE kao deo NEXT-E konzorcijuma, koji je za ovu svrhu dobio 19 miliona evra od Evropske Unije.

Zsolt Hernádi, izvršni direktor i predsednik Mol grupe, komentarisao je rezultate: “Mi finansijski nadograđujemo naše smernice za 2017. godinu sa više od 2,3 milijarde dolara čistog prihoda (CCS EBITDA) zahvaljujući veoma snažnim rezultatima grupe u prvoj polovini godine, а što je bio još jedan dokaz našeg fleksibilnog integrisanog poslovnog modela i kvaliteta resursa. Takođe smo došli do značajne prekretnice u pogledu transformacije na petrohemikalije koja je postavljena strategijom ’2030′ budući da smo nedavno potpisali ključne ugovore o licenciranju za naš vodeći Poliol projekat. Nastavak Mol strategije ’2030′ predstavlja još jedan prioritet koji će nastaviti da generiše maksimalni doprinos našim postojećim resursima.