MOL GRUPA OSTVARILA VIŠE OD 500 MILIONA DOLARA EBITDA U PRVOM KVARTALU 2019. GODINE

06. V 2019. | MOL Grupa objavila je finansijske rezultate za prvi kvartal 2019. godine. U prva tri meseca ove godine ostvarena EBITDA iznosi 500 miliona dolara i u skladu je sa planom za 2019. godinu.

EBITDA Upstream segmenta ostala je na istom nivou kao u prvom kvartalu prethodne godine i iznosi 283 miliona dolara (79,4 milijardi HUF) jer je proizvodnja neutralisala spoljne negativne faktore. U prvom kvartalu, podstaknuta dobrim performansama u Velikoj Britaniji, proizvodnja je dodatno porasla na 116.000 barela ekvivalenata nafte dnevno što je najveći nivo u prethodnih sedam godina.

Downstream segment beleži slabiji prvi kvartal ostvarivši 138 miliona dolara (38,6 milijardi HUF) čiste CCS EBITDA što je 37% niže u odnosu na isti period prethodne godine.

Segment Usluge kupcima nastavio je rast uz povećanje EBITDA za 10% u odnosu na prvi kvartal 2018. godine. EBITDA u iznosu od 89 miliona dolara (24,9 milijardi HUF) rezultat je snažnog doprionosa prodaje goriva i segmenta negoriva. U srednjoj i istočnoj Evropi potrošnja motornih goriva porasla je za 3% (5% u Mađarskoj i Hrvatskoj) u odnosu na isti period prošle godine obezbeđujući dodatni podsticaj rastu.

Plinski Midstream segment dostigao je 66 miliona dolara (18,4 milijardi HUF) EBITDA u prvom kvartalu, što predstavlja  pad od 23% u odnosu na posmatrani period prethodne godine.

„Ostvarili smo više od 500 miliona dolara EBITDA i pozitivne slobodne novčane tokove u prvom kvartalu, što nas postavlja na pravi put da ostvarimo projektovani plan za ovu godinu i finansiramo naše transformativne investicije.  Zarada je opala sa visoke baze jer su rafinerijske marže bile znatno slabije što je delimično ublaženo snažnim internim rezultatima u svim poslovnim segmentima. Usluge kupicma nastavile su da ostvaruju dvocifreni rast EBITDA dok smo proslavljali otvaranje 700. po redu Fresh Cornera. Upstream je povećao proizvodnju na najviši nivo od 2012. godine“, izjavio je Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.