MAXI ŠKOLSKI KARAVAN

7. XII 2018 | Više od 150 đaka Osnovne škole ‘Marija Bursać’ imalo je priliku da na zabavan, ali i edukativan način nauči koliko je povrće važno i zašto je potrebno da ga jedu svaki dan. Aktivnim radionicama Maxi školskog karavana prisustvovali su i ministar prosvete Mladen Šarčević, pomoćnik ministra prosvete Vesna Nedeljković i Kvantan Roje, generalni direktor kompanije Delhaize Serbia. Oni su se uverili da se kroz igru i kratke edukativne priče deci najlakše prenosi poruka o blagotvornom dejstvu redovnog konzumiranja povrća.

“Razvijanje svesti dece o važnosti očuvanja zdravlja je jedan od prioriteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja”, izjavio je resorni ministar Mladen Šarčević.

Šarčević je istakao da je u periodu razvoja i odrastanja dece ishrana veoma važna i podsetio da je Ministarstvo prosvete, u tom smislu već imalo niz aktivnosti.

“Doneli smo Stručno uputstvo o kriterijumima i smernicama za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi. Time želimo da unapredimo kvalitet i način ishrane, kao i razvoja pravilnih navika u ishrani kod osnovaca”, rekao je Šarčević. On je dodao da je Ministarstvo prosvete donelo i Pravilnik koji bliže uređuje uslove za organizovanje ishrane i utvrđuje kvalitet obroka u osnovnoj školi, kao i Pravilnik o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi.

Ministar je pozdravio projekat Maxi školski karavan kompanije Delhaize Serbja i pozvao ostale društveno-odgovorne kompanije da se uključe u aktivnosti koje će doprineti većem kvalitetu obrazovanja i odrastanja dece u Srbiji.

“Naša kompanija edukuje građane o zdravijim navikama, a posebno uključujemo roditelje i decu u naše aktivnosti kako bismo svi zajedno radili na tome da svaki dan pravimo zdravije izbore. Projekat Maxi školski karavan na jednostavan način pokazuje da deca mogu lako da prihvate priču zašto je važno da jedu povrće, ali i da je prenesu dalje, svojim roditeljima. To nam otvara prostor da zajedno menjamo statistiku i utičemo na njihove zdravije izbore”, naveo je Kvantan Roje, generalni direktor kompanije Delhaize Serbia.

Do sada je Maxi školski karavan obišao 38 škola, a do aprila sledeće godine više od 15.000 đaka prvaka u 100 osnovnih škola širom Srbije proći će radionice u kojima će učiti zašto je važno da im brokoli, šargarepa, karfiol, paprika, tikvica postanu omiljeni u tanjiru. Uz ilustrovani kuvar sa zdravim receptima, koji dobijaju svi učesnici karavana, đaci prvaci će moći da zajedno sa roditeljima pripremaju ukusne zalogaje od povrća.