‘LIMENKICA-ULAZNICA’ UGOSTILA MALIŠANE IZ PRIHVATILIŠTA

26112019-Limenkica-ulaznica-1

26. XI 2019 | Projekat ‘Limenkica-ulaznica’ i ove jeseni na najbolji način najmlađima približava umetnost, edukaciju i reciklažu. U nedelju, 24. novembra, u Dečjem kulturnom centru u Beogradu, sa početkom u 12 časova, svi posetioci mogli su da pogledaju predstavu ‘Basne’, a među gostima bila su i deca iz Prihvatilišta za urgentnu zaštitu zlostavljane dece. Mogućnost da se druže sa svojim vršnjacima, ali i da nauče nešto novo o reciklaži i limenkama kao najboljoj ambalaži omogućila im je Ambasada USA čiji su zaposleni na tradicionalnom danu reciklaže prikupili veliki broj limenki i donirali ih ovoj ustanovi. U nedelju su i deca čiji roditelji rade u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu sa svojim roditeljima prisustvovala programu.

Tradicionalno, da bi se obezbedila ulaznicu za predstavu, bilo je potrebno da se donese 5 praznih iskorišćenih limenki za jednu osobu. Tokom decenije saradnje Dečije pozorište ‘Čarapa’, Recan fondacija i Ball Beverage Packaging Europe sakupili su impresivan broj od pola miliona limenki, posetili čak 59 gradova i mesta u Srbiji, među kojima su i oni u kojima mališani nikada ranije nisu imali priliku da pogledaju dečiju predstavu. U projektu je učestvovalo više od 80.000 dece sa svojim porodicama, učiteljima i vaspitačima, a na zabavan način naučili su kako da reciklažom aluminijumskih limenki sačuvaju životnu sredinu i obezbede budućnost svojoj planeti.

Jesenja sezona projekta ‘Limenkica-ulaznica’ počela je predstavama u Smederevu, Nišu i Beočinu. Tim povodom pozorište ‘Čarapa’ započelo je prethodnog meseca svoju novu sezonu, a za tu priliku pripremili su novu predstavu ‘Čudesna šuma’, u okviru projekta ‘Limenkica-ulaznica, vratimo čoveka prirodi’, koji je realizovan uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine.