Ledeni čaj

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 49, jun 2008.)

 

Čaj kao izbor napitka za vrele letnje dane ne zvuči kao idealno rešenje, ali kad se radi o ledenom čaju, onda je prijatno osveženje koje nam ovaj osvežavajući napitak može doneti pravo savršenstvo. Ledeni čaj sadrži mnogo vode, vitamina i minerala, podiže energiju i vitalnost, a neke vrste ledenog čaja pomažu i u prevenciji i ublažavanju raznih zdravstvenih problema. Može se praviti skoro od svih vrsta čaja koje se inače piju vruće.

Kako je nastao ledeni čaj
Po nekim izvorima, naziv ledeni čaj se pojavio prvi put u novinama u američkoj državi Nevada 1890. godine, kada je objavljen izveštaj s godišnjeg skupa veterana, u kome se, pored pominjanja ogromnih količina utrošene hrane i pića, navodi i da je na ovoj svečanosti popijeno 880 galona ledenog čaja. Međutim, najrasprostranjenija verzija priče o nastanku ovog napitka vezuje se za sam početak dvadesetog veka. Kažu da je 1904. godine organizovan Svetski trgovački sajam u Sent Luisu, u Sjedinjenim Američkim Državama, na kome su se okupili ljudi iz čitavog sveta i doneli svoje proizvode. Jedan od njih bio je i Ričard Blečinden, vlasnik plantaže čaja. Njegova zamisao bila je da svakom posetiocu sajma ponudi besplatnu šolju vrućeg čaja. Međutim, pošto je u Sent Luisu tada bilo veoma toplo, nije bilo zainteresovanih za vreli napitak. Ričard je morao da se snađe, da dobro promisli, i na kraju je došao do rešenja. Da bi mu se uloženo vreme i trud isplatili, on je došao na genijalnu zamisao: u tek skuvanu šolju čaja ubacio je ogromnu kocku leda i ovako pripremljeni napitak servirao je prisutnima. Rešenje koje je na licu mesta smislio Ričard Blečinden pokazalo se kao odličan poslovni potez. Hladni napitak postao je pravi hit sajma! Po nekim drugim izvorima, ledeni čaj je počeo da se proizvodi 1904. godine u Luizijani. Prema zapisima, radnici koji su radili u proizvodnji čaja na vrlo visokim temperaturama potražili su osveženje u onome što su proizvodili. Umesto da čaj piju topao, prelivali su ga preko kocki leda i tako slučajno dali ideju za proizvodnju leti vrlo popularnog osvežavajućeg napitka.

Proizvodnja
Otkako je ušao u masovnu proizvodnju, ledeni čaj se može pronaći na policama prodavnica širom sveta. Može biti zaslađen i nezaslađen, pri čemu je nezaslađen ledeni čaj daleko ređi. I jedna i druga varijanta ledenog čaja najčešće sadrže vodu, ekstrakt čaja, limunsku kiselinu i određenu aromu. U domaćoj proizvodnji, ledeni čaj breskva se, na primer, smatra negaziranim osvežavajućim bezalkoholnim pićem koje se priprema od prirodnog ekstrakta šipurka, vode, šećera, limunske kiseline i arome breskve. Pasterizacija pića se vrši na uređaju za brzu pasterizaciju i hlađenje, a punjenje na mašini za automatsko punjenje pod izobaričnim uslovima, čime je obezbeđena mikrobiološka ispravnost proizvoda a u najvećoj meri su sačuvane biološke i organoleptičke osobine proizvoda.

Pije se svuda
U današnje vreme, ledeni čaj u Americi je pravi hit. Na jugu ove zemlje, on se pije vrlo sladak. Smatra se tradicionalnim južnjačkim napitkom i poslužuje se tokom cele godine, uz većinu obroka. Ukoliko naručite čaj u nekom od južnjačkih restorana, najverovatnije ćete dobiti sladak ledeni čaj. U ostalim delovima Severne Amerike poslužuje se najčešće nezaslađen. Ledeni čaj se dosta pije u Austriji, u Belgiji se piju i gazirane i negazirane varijante, a u Italiji se najčešće konzumiraju ledeni čajevi sa ukusom limuna, breskve i jabuke. Ledeni čaj postaje sve popularniji i u Velikoj Britaniji, sa mlekom i ponekad šećerom, a razne varijante ovog napitka omiljene su i u azijskim zemljama. U Vijetnamu, ledeni čaj se često služi besplatno u coffee šopovima i nekim restoranima, obično dok mušterija razmišlja o tome šta će naručiti. Ledeni čaj se i kod nas sve više konzumira i sve više se obogaćuje novim aromama.

Nekoliko saveta…
Za intenzivniju aromu, napitak najpre treba ohladiti, a zatim mu dodati led. Za brzo hlađenje, posudu sa čajem treba na dvadesetak minuta staviti u drugu posudu punu leda ili ledeno hladne vode i nekoliko puta promešati. Kao ukusan dekorativni dodatak, u ledeni čaj mogu se staviti i zaleđene jagode ili šumsko voće, a mogu se dodati i jestive latice cveća. Najčešće mu se dodaju tanko narezane kriške limuna, pomorandže, limete ili energizirajući listići nane. Crni ledeni čaj se najčešće aromatizuje ukusima limuna, pomorandže i breskve, a zeleni čaj aromama ananasa i manga. Ledeni čaj se služi u visokim čašama, sa slamčicom, kojim šarenim kišobrančićem, korom od pomorandže, ponekom kandiranom ili pravom voćkom.

Nectar d.o.o, Bačka Palanka
služba marketinga