KOMPANIJA VGP NAJAVILA POČETAK IZGRADNJE NAJVEĆEG LOGISTIČKOG CENTRA U SRBIJI

14. III 2023 | VGP, panevropski vlasnik visokokvalitetnih logističkih i poluindustrijskih nekretnina, održao je danas svečani događaj za VGP Park Beograd. Grupacija je najavila početak izgradnje svog prvog poslovnog parka u Srbiji, pored beogradskog međunarodnog aerodroma. Ovaj novi projekat je deo promocije ekonomskog i održivog razvoja u zemljama u kojima Grupa posluje.

Budući VGP Park Beograd ima površinu veću od 1.140.000m2 i nalaziće se u Dobanovcima, pored autoputa M-70 i M-75 i obilaznice Beograda, u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma u Beogradu, a samo 15 km zapadno od centra grada. Ukupna buduća iznajmljiva površina koja će iznositi približno 487.000 m2 kvadratnih metara. Ovo će postati najveći logistički centar u Srbiji.

Nenad Bjelogrlić, Direktor VGP za Srbija, sa zadovoljstvom je najavio prvog zakupca za ovaj novi park. Delhaize Serbia, srpska podružnica Ahold Delhaizea, jedne od najvećih svetskih maloprodajnih grupacija hrane, zakupiće više od 41.000m2 za otvaranje svog drugog distributivnog centra u Srbiji.

“Naša kompanija ostaje dosledna strategiji širenja maloprodajne mreže i veoma smo zadovoljni što će naš drugi distributivni centar biti izgrađen na tako važnoj i održivoj lokaciji. U narednih deset godina dodatno ćemo proširiti naše prostorne kapacitete, zaposliti veliki broj novih kolega, a nastavićemo da ulažemo u razvoj lokalnog tržišta. Verujem u uspeh i želim timu VGP Srbije mnogo dugih godina rada“, rekao je Jan-Villem Dockheer, generalni direktor Delhaize Serbia.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor VGP Jan Van Git označili su simbolično početak radova na izgradnji ovog logističkog parka, polaganjem kapsule u budući kamen temeljac.

“Došao sam u Češku 1994. godine, kao 22-godišnjak, da bih bio pionir na tom, u to vreme, novootvorenom tržištu za nas. Od tada sam video ogromno ubrzanje i ekonomije i životnog standarda naroda Češke, Slovačke, Poljske i drugih zemalja koje su se pridružile EU 2004. godine. Našom investicijom želimo da doprinesemo putu ka integraciju Srbije u našu Evropsku uniju naroda, gde i pripada svojom dugom istorijom kao deo naše evropske porodice, istakao je Jan Van Geet, izvršni direktor VGP-a.

VGP grupa je izgrađena na integrisanom poslovnom modelu koji ima kapacitete i dugotrajno profesionalno iskustvo u celom lancu vrednosti, od kupovine zemljišta do razvoja i upravljanja imovinom. Zahvaljujući pažljivom i sofisticiranom procesu ulaganja u zemljište, VGP pruža jedinstvene usluge klijentima koji traže lokacije u blizini velikih evropskih gradova sa direktnim pristupom glavnim putevima, lakim pristupom i 24-časovnim radom. VGP-ovi logistički i poluindustrijski parkovi nude visoke tehničke standarde i modularnost, sa posebnim fokusom na energetsku efikasnost i održivost.

VGP, kao deo svoje strategije za projekte održivog razvoja, cilja na ekološku sertifikaciju svojih novih greenfield/brownfield projekata izgradnje. Krovovi zgrada mogu biti opremljeni fotonaponskim instalacijama, nudeći proizvodnju zelene energije na licu mesta.

Tim posvećenih stručnjaka za upravljanje imovinom i objektima osigurava da se objekti i imovina održavaju po najvišim standardima, smanjujući rizik, poboljšavajući sigurnost i smanjujući troškove zahvaljujući efikasnom procesu.

VGP primenjuje principe lokalnog prisustva, poštovanja i brzog reagovanja. To znači da je kompanija dobro i temeljno upoznata sa tržištima i karakteristikama regiona i da poštuje potrebe kako klijenata tako i lokalnih zajednica.

Kroz rad VGP fondacije, kompanija podržava misiju očuvanja prirode kao i uticaj na lokalne zajednice kroz društvene projekte i projekte koji imaju za cilj očuvanje i zaštitu evropske kulturne baštine.