K PLUS JAJA PRVA NA NAŠEM TRŽIŠTU IMAJU ‘BEZ GMO DUNAV SOJA SERTIFIKAT’

1232018-mercator

12. III 2018 | Jaja dobijena kontrolisanim procesom proizvodnje, koji garantuje ishranu koka BEZ GMO hranom domaćeg porekla, potrošači mogu nabaviti na policama Idea prodavnica, Roda marketa i Mercator hipermarketa. Ovakva svojstva K Plus jaja garantuje BEZ GMO Dunav soja evropski standard kvaliteta, čije donošenje je priznalo i podržalo Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije uz 14 drugih evropskih Ministarstava poljoprivrede. Dunav soja sertifikat podrazumeva kontrolu i sertifikaciju svih učesnika u proizvodnom lancu čime se garantuje da je proizvod domaćeg i kontrolisanog porekla i kvaliteta, u čijoj proizvodnji nisu korišćeni genetski modifikovani sastojci, kako u ishrani životinja, tako i u krajnjem proizvodu.

“Potrošači kupovinom K Plus jaja sa Dunav Soja oznakom mogu biti potpuno sigurni da su koke hranjene domaćom genetski nemodifikovanom sojom iz Srbije. Na ovaj način im je data mogućnost i pravo izbora da se hrane proizvodima koji su kontrolisanog BEZ GMO kvaliteta i domaćeg porekla. Imajući u vidu činjenicu da hrana koja uključuje GM stočnu ishranu ne podleže zakonu da se deklariše kao GM hrana, Evropa je dala mogućnost dobrovoljnog označavanja BEZ GMO kvaliteta proizvoda, kako bi na taj način potrošačima bilo omogućeno da budu informisani o tome šta kupuju”, navodi se u saopštenju.

Marija Kalentić, regionalni direktor iz međunarodnog udruženja Dunav soja, objašnjava da su na inicijativu potrošača i prehrambene industrije širom Evrope, još pre dvadeset godina, počev od Austrije, Nemačke, Švajcarske kreirani dobrovoljni standardi kvaliteta za proizvodnju i označavanje BEZ GMO prehrambenih proizvoda. Oni garantuju da u procesu proizvodnje (od njive do trpeze) nisu korišćeni genetski modifikovani sastojci. Danas je više od 10.000 proizvoda u Evropi sertifikovano i označeno kao BEZ GMO, a na primer sva jaja u Austriji su BEZ GMO Dunav soja sertifikovana, čime se garantuje da životinje nisu hranjene GM stočnom hranom, kao i da u celom procesu proizvodnje i krajnjem proizvodu nema GMO sastojaka. Sada i potrošači u Srbiji imaju mogućnost izbora ovakvih proizvoda.

Imajući u vidu da je kod potrošača sve prisutnija svest o kvalitetu i poreklu namirnica koje konzumiraju, Nataša Pavlović, iz kompanije Mercator-S, je naglasila da Idea prodavnice, Roda marketi i Mercator hipermaketi u svojoj ponudi imaju K Plus jaja, koja potrošačima obezbeđuju garanciju porekla i kvaliteta.

“Našim kupcima želimo da ponudimo proveren kvalitet i mogućnost izbora. Upravo zbog toga su K Plus jaja prvi domaći proizvod na tržištu Srbije sa BEZ GMO Dunav soja sertifikatom i oznakom kvaliteta koja je zvanično odobrena od strane Ministarstva poljoprivrede”, rekla je Nataša Pavlović iz kompanije Mercator-S.