IZVANREDNA OCENA ZA AGRI EUROPE OD STRANE REJTING AGENCIJE S&P GLOBAL

31.01.2018---Miodrag-Kostic

31. I 2017. | Agencija S&P Global Ratings je 29. januara 2018. godine dodelila preliminarni dugoročni korporativni kreditni rejting ‘BB-’ srpskoj poljoprivrednoj kompaniji Agri Europe Cyprus Ltd, čija je članica MK Group. ‘Outlook’ je stabilan. U izveštaju se navodi sledeće:

“Poljoprivredne aktivnosti srpske kompanije Agri Europe Cyprus Ltd. generisale su prihod od 639 miliona evra 2016. godine. Glavne aktivnosti kompanije su proizvodnja šećera i poljoprivrednih kultura. Agri Europe pripada srpskoj grupaciji koja ima diverzifikovano poslovanje, uključujući bankarstvo i hotelijerstvo.

Agri Europe ima dominantnu poziciju na domaćem tržištu, strukturu sa niskim operativnim troškovima i visoku profitabilnost u poređenju sa regionalnim konkurentima.

Predviđamo pozitivan slobodan gotovinski tok u periodu 2018-2019. od oko 60-80 miliona evra. Naše je mišljenje da će ova grupacija uspeti da smanji stepen kreditne zaduženosti po S&P-u ‘adjusted debt to EBITDA’ od oko 3,5x u 2019, sa 4,5x u 2018. godini.

Kompaniji Agri Europe dodeljujemo preliminarni korporativni kreditni rejting ‘BB-’.

Stabilan ‘outlook’ odražava naš stav da bi struktura nižih operativnih troškova, visoka profitabilnost od šećera i kontrolisani kapitalni izdaci trebalo da podrže generisanje slobodnog gotovinskog toka u 2018. godini”.

“Izuzetno smo zadovoljni ocenom ‘BB-’ od strane rejting agencije S&P Global, s obzirom da je, prema oceni ove agencije, rejting Republike Srbije na nivou BB. Kompanija Agri Europe pod čijim okriljem posluje MK Group je jedina kompanija u Srbiji koja ima kreditni rejting za poslovne aktivnosti iz domena agrara koje sprovodi u Srbiji. Ovo je izuzetan uspeh za Agri Europe i potvrda da poslujemo po evropskim standardima. Poslovne aktivnosti započeli smo pre više od 30 godina, a danas smo konkurentni na svetskom nivou”, prokomentarisao je rezultate izveštaja Miodrag Kostić, predsednik Borda direktora kompanije Agri Europe, pod čijim okriljem posluje kompanija MK Group.