’HRANA ZA SVE’ NA 14 LOKACIJA ŠIROM SRBIJE

9. VII 2024 | U cilju pružanja neophodne pomoći u hrani onima kojima je ona najpotrebnija, trgovinski lanac Maxi pokrenuo je program direktnih donacija viškova hrane građanima. U saradnji sa volonterima Banke hrane Vojvodine i Smurfit Kappa-om Maxi je započeo svakodnevnu podelu besplatnih paketa hrane na ukupno 14 lokacija širom Srbije. U Beogradu je određeno sedam punktova za podelu, dva su u prigradskim opštinama Obrenovcu i Mladenovcu, dok su ostale lokacije u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Požarevcu i Staroj Pazovi. Podela hrane se svako veče organizuje na drugoj lokaciji tako da mesečno četiri puta bude na svakoj od 14 pozicija.

U humanitarnim paketima je dnevno pecivo, voće i povrće, kao i druge suve namirnice kojima se približava istek roka trajanja ili kojima je oštećena originalna ambalaža.

Reč je o inovativnom pristupu koji se prvi put sprovodi u našoj zemlji i koji je motivisan odgovornim raspolaganjem viškovima hrane, kao i brigom za zajednicu i građane kojima je neophodna dodatna podrška.

“Ova inicijativa mnogo znači našim korisnicima, jer im svakodnevno pruža neophodnu podršku u hrani i umnogome im olakšava život. Veoma smo zahvalni Maxi-ju što je prepoznao značaj teme viškova hrane i pokrenuo ovu plemenitu priču. Bez njih, ali ni bez naših partnerskih organizacija, koje su nesebično uključene, hrana ne bi stigla do onih kojima je zaista potrebna. Posebno smo ponosni na naše volontere koji sa velikom posvećenošću i ljubavlju pakuju i distribuiraju ove pakete, što dodatno doprinosi uspehu čitave inicijative i jača osećaj zajedništva“, rekao je Srđan Budimčić, osnivač Banke hrane Vojvodina.

Lokacije za direktnu podelu hrane u Beogradu:

1. Ponedeljkom od 20h: Zemun, Nemanjina 6 (plato ispred Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu)

2. Utorkom od 20h: Bežanijska kosa, Partizanske avijacije (parking kod McDonald’s restorana)

3. Sredom od 20h: Čukarica, Obrenovački drum 3 (parking kod Mega Maxi Ada hipermarketa)

4. Četvrtkom od 20h: Voždovac, Milorada Bonžulića 6 (Dušanovački plato)

5. Petkom od 20h: Savski venac, Kamenička ulica (između pijace Zeleni venac i Filološke gimnazije)

6. Subotom od 20h: Zvezdara, Učiteljska 60 (Učiteljski plato)

7. Nedeljom od 20h: Vukov spomenik, Bulevar kralja Aleksandra 75 (kod studentskog restorana “Kralj Aleksandar I”)

Lokacije za direktnu podelu hrane u prigradskim opštinama i van Beograda:

1. Ponedeljkom od 20h: Obrenovac – Kralja Aleksandra Prvog 157 (parking BIG shopping centra, iza Maxi supermarketa)

2. Utorkom od 20h: Novi Sad – Bulevar Cara Lazara 75 (parking kod Doma zdravlja Novi Sad)

3. Sredom od 20h: Šabac – Hajduk Veljkova 1 (kod Maxi supermarketa)

4. Četvrtkom od 20h: Stara Pazova – Karađorđeva 24 (kod Maxi supermarketa)

5. Petkom od 20h: Sremska Mitrovica – Promenada 9a (kod Maxi supermarketa)

6. Subotom od 20h: Požarevac – Porečka 1 (kod autobuske stanice, punkt Crvenog krsta)

7. Nedeljom od 20h: Mladenovac – Kralja Petra I 250 (kod Maxi supermarketa)

Program direktnih donacija podržala je firma Smurfit Kappa koja za ovu namenu donira kutije u koje se pakuje hrana iz Maxi supermarketa.

Prvi punkt za direktnu donaciju viškova hrane Maxi je postavio krajem septembra meseca prošle godine na Vilinim vodama, i na ovaj način se do sada podelilo oko 250 tona hrane. Uvođenjem mobilnih punktova koji sada funkcionišu na 14 lokacija cilj je prići velikom broju građana u potrebi u našoj zemlji.

Aktivnosti u oblasti doniranja viškova hrane trgovinski lanac Maxi realizuje već deset godina, a njihovim unapređivanjem kroz program ‘Hrana za sve’, značajno je proširen krug korisnika koji prvi put mogu direktno da preuzimaju namirnice. Uvođenjem mobilnih vozila i podelom na velikom broju lokacija, pomoć u hrani svakodnevno stiže do onih kojima je neophodna. Istovremeno, ovaj program doprinosi odgovornom korišćenju resursa, smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i očuvanju životne sredine. Očekuje se da bi samo na ovaj način količina doniranih proizvoda iznosila oko 900 tona godišnje.