HENKEL ZABELEŽIO SNAŽAN UČINAK U TREĆEM KVARTALU

v2022014-henkel

15. XI 2017 | “Henkel je zabeležio snažan učinak u trećem kvartalu i uspeo da, u sve zahtevnijem tržišnom okruženju, dodatno unapredi prodaju i prihode. Sva tri poslovna sektora su doprinela ovom pozitivnom razvoju. Ostvarili smo snažan organski rast prodaje od 3%, dok je rast nominalne prodaje iznosio 5%”, rekao je izvršni direktor kompanije Henkel Hans Van Bajlen. “Imali smo značajan rast korigovanog operativnog profita, dok je korigovani prihod od prodaje dostigao rekordni nivo od 18%. Takođe smo ostvarili značajan rast korigovanog prinosa po prioritetnoj akciji. Istovremeno smo uspešno obavili tri akvizicije koje će znatno ojačati naš poslovni portfolio”.

U trećem kvartalu 2017. godine, prodaja je nominalno porasla za 4,9%, na 4,981 milijardi evra. Efekti kursnih razlika imali su negativan uticaj od 4,2%. Akvizicije i prodaja činile su 6,1% rasta prodaje. Organska prodaja, koja isključuje uticaj efekata kursnih razlika i kupovine/prodaje, zabeležila je snažan rast od 3%. Korigovani operativni profit (EBIT) porastao je za 7,1%, na 897 miliona evra. Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) porastao je 0,4 procentnih poena na 18%. Korigovani prinos po prioritetnoj akciji (EPS) porastao je 8,5%, sa 1,42 evra na 1,54 evra. Neto obrtni kapital bio je 0,4 procentnih poena viši u odnosu na isti period prethodne godine, dostižući 5,6%.

 

Učinak poslovnih sektora

Sektor Adhezivi tehnologije zabeležio je veoma snažan organski rast prodaje od 4,9% u trećem kvartalu. Sektor Beauty Care ostvario je pozitivan organski rast prodaje od 0,5%, dok je sektor Deterdženti i kućna hemija zabeležio pozitivno organsko povećanje prodaje od 1,8%. Tržišta u razvoju su ponovo dala natprosečni doprinos organskom rastu grupe, pokazujući snažno organsko povećanje prodaje od 5%. U istočnoj Evropi, prodaja je porasla za 4,8%.

 

Snažni rezultati poslovanja u prvih devet meseci 2017.

Po prvi put, prodaja tokom devet meseci je prevazišla 15 milijardi evra i povećana je za 9,3%, na 15,143 milijardi evra. Organska prodaja, korigovana za uticaj efekata kursnih razlika i kupovine/prodaje, zabeležila je snažan porast od 3,1%. Sva tri sektora doprinela su ovom rezultatu. Korigovani operativni profit porastao je za 10,5%, sa 2,407 milijardi evra na 2,660 milijardi evra. Korigovani prihod od prodaje porastao je sa 17,4 na 17,6%. Korigovani prinosi po prioritetnoj akciji zabeležio je rast od 10%, sa 4,09 evra na 4,50 evra.

 

Potvrđena prognoza za 2017.

Henkel je potvrdio prognoze prodaje za celokupnu fiskalnu 2017. godinu. “U potpunosti smo posvećeni nastavku uspešnog razvoja i sprovođenju strateških prioriteta kompanije. Nastavljamo da očekujemo organski rast prodaje od 2 do 4% na nivou grupe, kao i povećanje korigovane EBIT marže na više od 17%. Što se tiče korigovanog prinosa po prioritetnoj akciji, očekujemo povećanje od 9%”, rekao je Hans Van Bajlen.