HENKEL POSTIGAO DOBRE REZULTATE U DRUGOM KVARTALU

v2022014-henkel

11. VIII 2017. | “Henkel je postigao snažan učinak u drugom kvartalu, dostigavši novi rekord kada su u pitanju rezultati kvartalne prodaje, korigovan operativni profit i korigovani prihod od prodaje, kao i zarade po prioritetnoj akciji. Prodaja je zabeležila značajan rast na oko 5,1 milijardu evra, a sva tri sektora doprinela su ovom pozitivnom razvoju”, izjavio je izvršni direktor kompanije Henkel, Hans Van Bajlen. “To su odlični rezultati u izazovnim tržišnim uslovima, a očekujemo da ćemo tokom cele godine imati nestabilno i nesigurno tržišno okruženje. Međutim, potpuno smo posvećeni našem daljem uspešnom razvoju i sprovođenju strateških prioriteta”, dodao je on.

Sa 5,098 milijardi evra, prodaja je u drugom kvartalu 2017. godine dostigla novi rekord i zabeležila nominalni rast od 9,6% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pozitivni efekti od akvizicija i prodaje iznosili su 7,4%, što je uglavnom rezultat kupovine kompanije The Sun Products Corporation. Efekti kursnih razlika bili su uglavnom neutralni. Organska prodaja, koja isključuje uticaj efekata kursnih razlika i kupovine/prodaje, zabeležila je rast od 2,2%. Korigovani operativni profit (EBIT) porastao je za 11% na 909 miliona evra. Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) porastao je za 0,2 procentna poena na 17,8%. Korigovani prinos po prioritetnoj akciji porastao je za 10,7%, sa 1,40 evra na 1,55 evra. Neto obrtni kapital kao procenat prodaje povećan je za 0,1 procentnih poena na 5,2%.

 

Učinak poslovnih sektora

Sektor Adhezivi Tehnologije zabeležio je veoma organski rast prodaje od 3,4%. U poslovnom sektoru Beauty Care organska prodaja je bila ista kao i u drugom kvartalu prošle godine. Sektor Deterdženti i kućna hemija zabeležio je organski rast prodaje od 2,1%. Tržišta u razvoju ponovo su natprosečno doprinela organskom rastu Henkel grupe, sa organskim povećanjem prodaje od 4,7%. Razvijena tržišta zabeležila su rast prodaje od 0,5%.

 

Dobri rezultati poslovanja u prvoj polovini 2017.  godine

U prvoj polovini godine prodaja je po prvi put premašila 10 milijardi evra i zabeležila rast od 11,5%. Organska prodaja, korigovana za uticaj efekata kursnih razlika i kupovine/prodaje, zabeležila je rast od 3,1%. Sva tri sektora doprinela su ovom rezultatu. Korigovani operativni profit zabeležio je rast od 12,3%, sa 1,57 milijardi na 1,76 milijardi evra. Korigovani prihod od prodaje porastao je sa 17,2% na 17,4%. Korigovani prinos po prioritetnoj akciji zabeležio je rast od 10,9% sa 2,67 evra na 2,96 evra.

 

Potvrđena prognoza za 2017. godinu

Henkel je potvrdio prognozu za fiskalnu 2017. godinu. Kompanija očekuje da dostigne organski rast prodaje od 2 do 4%, kao i da sva tri poslovna sektora zabeleže organski rast prodaje u tom rasponu. Kada je u pitanju korigovani prihod od prodaje (EBIT marža), u poređenju sa prošlom godinom Henkel očekuje povećanje na više od 17% i rast korigovanog prinosa po prioritetnoj akciji između 7 i 9%.