GRAND KAFA NA SARAJEVSKOM FILMSKOM FESTIVALU

17. VIII 2018 | Ljubitelji sedme umetnosti su imali priliku da uživaju u čak 266 internacionalnih filmskih ostvarenja u okviru 24. Sarajevo film festivala. Ove godine, među 52 svetske i 23 međunarodne premijere, priliku da svoje radove prikažu širem auditorijumu imali su i učesnici konkursa ‘Jedna kafa, jedan film’ koji je Grand kafa organizovala za sve zainteresovane amatere i ljubitelje filmske umetnosti.

Sarajevo film festival je tradicionalna filmska manifestacija, i kao takva, svake godine prikazuje ostvarenja u različitim kategorijama. U želji da podstakne razvoj sedme umetnosti, ali i kreativnost anonimnih režisera, Grand kafa, u kategoriji mikrofilma, organizovala je konkurs ‘Jedna kafa, jedan film’. Prijavljeni filmovi koji su sadrže motiv vezan za kafu ili njenu konzumaciju, svakodnedvno su bili puštani u Grand kafa kutku tokom trajanja Sarajevo film festivala. Najbolje ostvarenje u ovoj kategoriji osvojilo je nagradu, dok će se odabrani filmovi naći i u zasebnom albumu na Facebook stranici Grand kafe.

Najbolji rad prema mišljenju žirija uvršćen je u film ‘Svi smo mi iz istog filma’, koji je u nedelju, 12. avgusta, prikazan na Sarajevo film festivalu, a biće dostupan i na www.svismomiizistogfilma.com, uz potpis autora.

Inicijativa za podršku festivalu u skladu je sa opredeljenjem Grand kafe da pomaže razvoj kulture, čiji je značajan deo i filmska umetnost. “Uživanje u dobrom filmu i šoljici omiljene kafe dele potrošači čitavog regiona, bez obzira na godine. To je nit koja nas sve spaja”, poručili su iz Grand kafe.

Grand kafa već godinama podržava različite kulturne manifestacije, posebno one koje rade na popularizaciji filmske i pozorišne umetnosti.

PUBLIKA IZ CELOG REGIONA UČESTVOVALA U SNIMANJU JEDINSTVENOG VIDEA

Srajevo film festival i Atlantic grupa još jednom su udruženim snagama pokazali da nas umetnost povezuje i spaja. Tako je 12. avgusta u Sarajevu premijerno prikazan prvi amaterski vertikalni film u čijem je stvaranju učestvovala publika iz celog regiona. Svi smo mi iz istog filma – ime je i poruka ovog kratkog filma, koji je zasad jedinstveno ostvarenje u svetu kinematografije. Nastao je spajanjem kadrova koje su sopstvenim mobilnim telefonima snimali svi koji su poželeli da budu deo ove posebne umetničke priče iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sarajevo film festival, po mnogo čemu prvi u ovom delu Evrope, ove godine je još posebniji jer je oko stotinu kreativaca u svega nedelju dana kampanje poslalo svoje kratke video snimke sa željom da svoje običaje, kulturu, male dnevne rituale i emocije spoje u jedan film, jer Svi smo mi iz istog filma. Ostvarenja najkreativnijih našla su se u filmu koji je prikazan u sklopu Sarajevo film festivala u potpuno drugačijem, vertikalnom formatu. Otvorenost prema drugima i prema novom, univerzalna je poruka umetnosti, a otvaranje sveta filma prema amterskom filmu, koji danas može nastati jednostavno zahvaljujući mobilnoj tehnologiji uz samo malo mašte i kreativnosti, najbolje se može videti u kadrovima i pričama koje su zaživele kao jedinstvena celina i koje odišu duhom i emocijama karakterističnim za ceo region.

Među stotinu prijavljenih, izabrani su kadrovi 27 najkreativnijih iz celog regiona čije se ime može pronaći na odjavnoj špici filma, a na ovaj način su zauvek zapisani u istoriju Sarajevo film festivala. Nakon zvanične premijere u Sarajevu, prvi vertikalni amaterski film može se pogledati na stranici http://svismomiizistogfilma.com/#film.