GRAND: HAJDE DA IMAMO VREMENA ZA IGRU

17. VI 2022 | Obično na pomen reči igra pomislimo na decu, njihovu zabavu i buđenje kreativnosti. Ali igra jeste mnogo više od toga. Ona nam pomaže da zaboravimo na probleme, ublažimo strahove, socijalizujemo se, aktiviramo dobre emocije i jačamo fokus. Često čujemo i da je život igra, da mu se treba prepustiti, razmaziti sebe i u izazovnim vremenima ostati dete sa vedrim pogledom na svet. Ipak, na ovu aktivnost toliko često zaboravimo dok žurimo i jurimo pokušavajući da dostignemo sledeću stavku na ‘to-do listi’. Hajde da imamo vremena za te male užitke koji čine naš dan, ponekad i nedelju pa i čitav mesec.

Prolećne je idealan period za buđenje deteta u sebi. Ukoliko vam društvo zaista prave mališani, imate idealnu kombinaciju.

 

Igra jača fokus

Kako biste podsticali i negovali bliskost sa svojim detetom, važno je da zaista budete prisutni roditelj, da fokus i pažnja budu ovde i sada i da i sami podetinjite prepuštajući se smehu i zabavi. Bilo da učite dete da vozi bicikl, igra ‘Čoveče, ne ljuti se’ ili pak prelazi poligon u parku, vi ga zapravo učite životu. Kako da savlada izazove i prepreke, kako da nauči da gubi, ali i kako da se raduje svojim malim dostignućima.

 

Igra poboljšava samopouzdanje

Kroz rešavanje mozgalica ili slaganja slagalica, igranje žmurke u parku ili strateške video igrice, dete uči da razvija samopouzdanje i gradi pozitivnu sliku o sebi. Upornost koja se isplati pretvara se u osećaj uspeha, a dete se oseća kompetentno da reši razne životne situacije.

 

Igra podstiče pravilan razvoj čula

Šarene i svetleće igračke, ili pak kreativnost na papiru, kroz igru dete razvija sva svoja čula. Uči da uživa u trenutku i da zaboravi na svet oko sebe.

Dok učimo mališane da poštuju svoje vreme i da se raduju tim aktivnostima, hajde i mi da naučimo nešto od njih. Možda baš omiljena šoljica Grand kafe može da aktivira sva naša čula. Da zavodljivi miris i ukus, kao i topao gutljaj prave domaće kafe probudi ona subotnja jutra iz našeg detinjstva kada je kafa bila ritual naših roditelja. Vreme za igru je zapravo vreme za buđenje mašte, kreativnosti, originalnosti – pa neka vas na to podstakne baš šoljica omiljene kafe uz koju ćete sve mnogo brže i lakše, poručuju iz Granda.