GOMEX PODRŽAO ‘ZLATNU FRULU PALIĆA’

13.09.2017---gomex-podrzao-festival-zlatna-frula

13. IX 2017. | Drugi festival ‘Zlatna frula Palića’ okupio je proteklog vikenda u Subotici veliki broj frulaša, ali i svirača na drugim tradicionalnim instrumentima, kao i umetnike pisane reči. Cilj je, kako ističe organizator, bio da se pokaže da frula, gajde i gusle postoje i na severu naše zemlje.

Kao događaju od izuzetnog etnološkog i zavičajnog značaja, podršku ovogodišnjoj ‘Zlatnoj fruli Palića’ pružila je i kompanija Gomex.

U kongresnoj Sali Velike terase na Paliću okupili su se frulaši iz raznih krajeva naše zemlje, a najviše njih stiglo je iz Brusa, odakle je već potekla inicijativa da se ovaj instrument zaštiti kao izvorni srpski instrument. ‘Zlatna frula Palića’ bila je prilika da se ozbiljno govori i o sudbini drugih tradicionalnih srpskih instrumenata, pre svega gusala, koje su tokom istorije često zabranjivane, pre svega zbog toga što su guslari u pesmama iskreno opevali istorijske činjenice, kako bi narod rekao, ‘bez dlake na jeziku’. Sa druge strane, opšte je poznato da su gusle i frula kroz istoriju usko povezani.

Drugi festival ‘Zlatna frula’ upotpunila je izložba slika nastalih na 25. likovnim susretima ‘Obojeni tonovi’, koji su održani sredinom jula ove godine, takođe na Paliću.