GOMEX PODRŽAO PESNIČKU ŠTAFETU

17.05.2018---Gomex-podrzao-pesnicku-stafetu

17. V 2018. | U organizaciji Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina u periodu od 16. do 27. aprila održana je 44. manifestacija za decu Pesnička štafeta. Završna svečanost ove veoma značajne manifestacije organizovana je 15. maja u prostoru Velike sale zrenjaninskog Narodnog pozorišta Toša Jovanović, uz prisustvo velikog broja dece iz grada i okolnih mesta, nagrađenih učenika i učenica, kao i predstavnika ustanova kulture i prijatelja Pesničke štafete.

Kompanija Gomex već nekoliko godina aktivno učestvuje u organizaciji Pesničke štafete i prigodnim paketima nagrađuje najbolje mlade pesnike. Podrška ovog trgovinskog lanca nije izostala ni ovog puta, a dobitnici nagrada izrazili su zadovoljstvo poklonima koje im je uručio predstavnik kompanije Gomex.

Ova Pesnička štafeta obišla je 60 škola na teritoriji Srednjeg Banata i opštine Titel, a od 250 pesama koje su bile u konkurenciji za nagrade, izabrano je dvanaest pesama u kategoriji: jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, kako za niže tako i za više razrede osnovne škole. Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena prijatelju zrenjaninske biblioteke, književniku Igoru Kolarovu (1973-2017) koji je bio dva puta gostujući pesnik na Pesničkoj štafeti. Igoru u čast, pet stvaralaca za decu i mlade ove godine vodilo je manifestaciju.

Biblioteka je ovim povodom objavila i knjigu koja prati manifestaciju, jedinstvenu u odnosu na sve do sada objavljene u okivru edicije ‘Književnost za decu i omladinu’. Knjiga ‘Veliki lepi balon’ sadrži tekstove Igora Kolarova, kao i stvaralaca koji su bili gostujući voditelji manifestacije: Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dušana Pop Đurđeva, Branka Stevanovića i Dejana Aleskića. Knjigu je ilustrovalo šest eminentnih ilustratora: Dobrosav Bob Živković, Ana Petrović, Kosta Milovanović, Mladen Anđelković, Tihomir Čelanović i Aleksa Gajić. Inače, svake godine manifestaciju Pesnička štafeta prati oko 10.000 dece, a u njoj aktivno učestvuje više od 3.000 osnovnoškolaca.