EBRD I EU PODRŽAVAJU KONKURENTNOST MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA U SRBIJI

27102021-EBRD

27. X 2021 | Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je Erste Banci u Srbiji 5 miliona evra za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. Finansiranje će pomoći lokalnim malim i srednjim preduzećima da dostignu najbolje industrijske standarde i primene direktive Evropske unije (EU). Cilj ove podrške jeste da ohrabri mala i srednja preduzeća da ulažu u dostizanje standarda EU u tri ključne oblasti: zaštita životne sredine, zdravlje i bezbednost i kvalitet proizvoda.

Mala i srednja preduzeća će takođe imati pristup savetodavnim uslugama prilagođenim njihovim potrebama i ekspertizi za uvođenje i primenu standarda i direktiva kako bi bili konkurentniji na tržištima EU. Na raspolaganju će im biti i grantovi u iznosu do 15 procenata od ukupnog iznosa kredita po uspešnom završetku projekta. Savetodavnu podršku i grantove finansira Evropska unija.

Kreditna linija je deo šire inicijative EBRD-EU, koja ohrabruje mala i srednja preduzeća širom Zapadnog Balkana da ulažu u projekte koji poboljšavaju njihovu konkurentnost na lokalnom i inostranom tržištu. Program se sprovodi u saradnji s Ministarstvom privrede Republike Srbije. U dogovoru s Ministarstvom privrede  Evropska unija je odobrila dodatnih 10 miliona evra u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za EBRD Program konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji.

Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD-a za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, rekla je: “Veliko nam je zadovoljstvo što zajedno s našim dugogodišnjim partnerom Erste Bankom pružamo veću podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Novo finansiranje olakšaće im pristup dobro strukturiranim finansijama, pomažući im da postanu konkurentniji i omogućiti im bolju integraciju u regionalne i evropske lance vrednosti”.

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke je izjavio: “Mala i srednja preduzeća su pokretač razvoja privrede i stoga nam je veoma drago što ćemo, zahvaljujući partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, biti u prilici da im kroz lakši pristup finansiranju omogućimo da unaprede svoje poslovanje. Sredstva iz ove kreditne linije su namenjena postojećim i potencijalnim klijentima koji žele da svoje proizvode i usluge usklade sa standardima Evropske unije i implementiraju njene direktive, što će im omogućiti da budu konkurentni i na tom tržištu”.

Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji, izjavio je: “Projekti u Srbiji koje finansira EU promovišu otvaranje novih radnih mesta, ekonomski i tehnološki razvoj i poboljšanje zakonodavnog okvira, a svi oni doprinose poboljšanom ekonomskom okruženju. Preduzeća, naravno, takođe imaju koristi od naše pomoći, a ovaj program je samo još jedan dokaz za to jer jača konkurentnost i trgovinski kapacitet MSP kroz usklađenost sa prioritetnim direktivama EU u oblasti zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti na radu, kao i standardima kvaliteta i bezbednosti proizvoda. Drago nam je što sarađujemo sa bankama kako bismo osnažili preduzeća i pomogli im u pristupu finansiranju”.

Erste Banka u Srbiji je članica Erste Grupacije, jedne od vodećih finansijskih institucija u srednjoj i istočnoj Evropi. Banka podršku sektoru malih i srednjih preduzeća postavlja kao strateški cilj u stvaranju održivog rasta u zemlji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora, poboljšanje javnih komunalnih usluga i sveukupni prelazak na zelenu ekonomiju.