EBRD AGROBIZNIS KONFERENCIJA PREPOZNALA KORIST U VEĆOJ INTEGRACIJI

2102019-ebrd

2. X 2019 | Sektor agrobiznisa u jugoistočnoj Evropi može se uspešno suočiti sa izazovima budućnosti povećanjem saradnje u sektoru i većom regionalnom integracijom, zaključak je konferencije održane u Beogradu u organizaciji EBRD-a.

Na konferenciji Consumer Rules Summit, koja je ove nedelje održana u Beogradu, učesnici su zaključili da je intenzivna saradnja svih aktera duž lanca vrednosti neophodna da bi sektor uspešno odgovorio izazovima budućnosti, kao što su promene u potražnji potrošača, digitalne transformacije i klimatske promene.

Konferenciji je prisustvovalo više od 120 predstavnika kompanija koje posluju u oblastima agrobiznisa iz EU, jugoistočne Evrope, Bliskog Istoka, Afrike i Turske. Među učesnicima su bili i Aleksandar Kostić, potpredsednik MK Grupe (Srbija);  Andrej Jovanović, predsednik Mojih Brendova (Srbija); Emil Tedeski, predsednik Atlantic Grupe (Hrvatska); Svetozar Janevski, predsednik Tikveša (Severna Makedonija).

EBRD je vodeći investitor u ektoru agrobiznisa u svim ekonomijama u kojima banka investira sa tri milijarde evra investiranih u preko 160 projekata iz oblasti poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi.

Da bi region jugoistočne Evrope postao još konkurentniji, neophodno je da se usvoje novi poslovni modeli uslovljeni transformacijom sistema proizvodnje, distribucije i potrošnje.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao je na otvaranju drugog dana samita: “Vlada Republike Srbije donela je posebnu uredbu za finansiranje prehrambene industrije, koja daje pravo do 50% povrata za onu prehrambenu industriju koja uvodi nove tehnologije. To je veoma važno za domaće prerađivače i celokupan sektor, jer mi imamo dovoljno kvalitetne robe i proizvoda kojima možemo da razvijamo industriju i otvaramo nova tržišta”, istakao je ministar zahvaljujući EBRD-u na pomoći u projektima izvoza srpske pšenice u Egipat i registraciji oznaka geografskog porekla za ariljsku malinu i oblačinsku višnju.

Natalia Žukova, direktor EBRD sektora agrobiznisa, je istakla: “Ovde smo da promovišemo nova direktna strana ulaganja i da podržimo agrobiznis, uključujući mala preduzeća koja su orijentisana na izvoz, da proizvodnjom visokokvalitetnih proizvoda uđu na nova, napredna tržišta, poput EU. Integraciju, kako u regionu, tako i u ostatku Evrope, vidimo kao moćan instrument za širenje trgovine robom i uslugama, ali i podsticanje razmene novih ideja i inovacija”.

Miljan Ždrale, šef EBRD agrobiznis sektora za region centralne i istočne Evrope, je dodao: “Globalno gledano, sektor prolazi kroz velike promene izazvane različitim faktorima: demografskim, nestabilnošću trgovinskih režima, digitalizacijom, klimatskim promenama i povećanom potražnjom potrošača. Mnoga preduzeća širom sveta danas razumeju da su održivost i inovativnost neophodni za njihovo poslovanje i unutar njihovih lanaca snabdevanja. Mi u EBRD-u smo spremni da to podržimo – finansiranjem, tehničkom ekspertizom i reformama politika”.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 5 milijardi evra u 250 projekata u zemlji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu kako bi se pospešila povezanost u regionu zapadnog Balkana.