DRUGI NAUČNO-STRUČNI SIMPOZIJUM ‘PIVO, PIVARSKE SIROVINE I OPREMA’

3082018-udruženje pivara

30. VIII 2018 | U okviru tradicionalnog festivala Dani piva u Zrenjaninu 27. avgusta su Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i gradonačelnik Čedomir Janjić otvorili Drugi naučno-stručni simpozijum ‘Pivo, pivarske sirovine i oprema’, jedini pivski skup ove vrste u regionu, koji je ugostio eminentne profesore i stručnjake iz zemalja regiona i šire.

Na svečanom otvranju obratili su se i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Raketić, koji je najavio set mera koje će ministarstvo pripremiti kao predlog za podstrek daljeg razvoja pivarstva. Predsednik Organizacionog odbora prof. dr Radovan Pejanović predstavio je misiju i cilj simpozijuma, dok je predsednik Naučnog odbora prof. dr Viktor Nedović dao osvrt na značaj regionalne i međunarodne saradnje, kao i podrške nauke razvoju pivarstva u Srbiji. Skup je pozdravio i predsednik Udruženja slovenačkih pivara Matej Oset, koji se zahvalio na pozivu i izrazio nadu da će skup imati važne zaključke.

Organizator ovogodišnjeg skupa je Udruženje pivara Srbije uz Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, uz veliki broj suoorganizatora. Glavni pokrovitelj simpozijuma je Grad Zrenjanin na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem. Podršku simpozijumu ove godine pružili su i Poljoprivredni fakultet i Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije. U tri dana, do 30. avgusta, u hotelu Vojvodina u Zrenjaninu više od 26 stručnjaka i naučnih radnika iz šest zemalja regiona prvi put posle više decenija na ovim prostorima je razmenilo iskustva, tendencije i pravce razvoja pivarstva.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević pozdravio je sve prisutne: “Ne samo da je ovaj skup značajan sa privrednog aspekta već i naučnog. Ovde su se okupili naučnici iz čitavog regiona. Tu su učesnici iz Slovenije, Češke, Slovačke, Hrvatske i Makedonije, čija su iskustva iz ove oblasti veoma bitna”.

Pivo ima tri veka dugu tradiciju proizvodnje u Srbiji i dobija sve više na značaju ne samo kao omiljeno alkoholno piće, već i kao industrija koja doprinos ekonomiji i poljoprivredi zemlje. Udruženje pivara Srbije je predstavilo stanje pivarske industrije u Srbiji.

Rebeka Božović, izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije, je izjavila: “Naša zemlja je sa 5,6 miliona hektolitara proizvedenih u 2017. godini daleko najveći proizvođač piva u regionu, a takođe i ispred svih i izvoznik, posebno u zemlje EU, jer smo drugi najveći izvoznik u zemlje EU posle Meksika, a ispred SAD-a. Sasvim je očekivano i potrebno da se takva pozicija naše pivarske industrije podrži kroz naučnu raspravu o svemu što doprinosi pivarstvu u Srbiji i svetu danas. Želja nam je da u godinama koje slede pomognemo da se simpozijum pozicionira kao prestižan međunarodni skup o pivu na evropskoj i svestkoj mapi”.

Cilj organizacije simpozijuma je da kritički preispita stanje, probleme, mesto i ulogu, kao i potencijale pivarske industrije u Republici Srbiji. Misija simpozijuma je da okupi što širi krug poslenika iz oblasti pivarske industrije, sve one koji su direktno i indirektno vezani za proizvodnju piva. Upravo ta raznolikost učesnika omogućiće multidisciplinarni pristup pivarstvu kao naučno-stručnoj oblasti i privrednoj delatnosti.