21. XI 2024 | U značajnom koraku ka prihvatanju održivih praksi u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, Donau Soja je početkom novembra bila domaćin prve regionalne konferencije pod nazivom „Spremni za nove EU regulative: Perspektiva regenerativne poljoprivrede“, u ko-organizaciji sa EIT Food, koji je deo Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) – nezavisnog tela Evropske unije osnovanog 2008. Cilj EIT Food-a je da stvori i promoviše okruženje pogodno za inovacije i preduzetništvo u oblikovanju održive budućnosti prehrambenog sektora.
Zajedničkom vizijom ove dve organizacije otvoren je dijalog o važnim izazovima i prilikama vezanim za nove EU regulative kao i veoma aktuelnoj temi regenerativne poljoprivrede kao mogućem odgovoru na njih, ali pre svega strategiji za postizanje klimatske neutralnosti i obnavljanju i očuvanju naših najvrednijih resursa – zemljišta, vode, vazduha i životne sredine. Govornici i panelisti su podelili iskustva i strategije kako usmeriti poljoprivredni sektor Srbije ka usklađivanju sa novim politikama EU i ciljevima održivosti, promovišući istovremeno regenerativne poljoprivredne prakse.
Poziv na pripremu za nove propise
Direktor za ključna pitanja politike i održivosti u Donau Soji, Christopher Mueller, istakao je važnost poljoprivrednog sektora Srbije, kao značajnog snabdevača prehrambene industrije EU, u pripremi za nadolazeće regulatorne promene pod EU Zelenim dogovorom, koje će oblikovati budućnost evropske poljoprivrede. Dr Jovana Đisalov, Donau Soja, govorila je o podršci koju ova organizacija pruža lokalnim proizvođačima u cilju uspešnog uskladivanja sa novim regulatornim okvirom. „Donau Soja je razvila rešenja koja će olakšati proces i osigurati usklađenost sa novim zahtevima“, naglasila je Jovana Đisalov.
Održivost u fokusu: Otključavanje tržišta kroz očuvanje prirodnih resursa
Dr Mirjana Lalošević, agro menadžer udruženja Donau Soja, istakla je ključnu ulogu održivih i regenerativnih praksi ne samo u zadovoljavanju novih tržišnih zahteva, već i očuvanu najvažnijih prirodnih resursa. „Danas su sa nama predstavnici svake karike poljoprivredno-prehrambenog sektora, što ukazuje na ozbiljnost teme i potvrđuje da samo zajedničkim naporima možemo postići ambiciozne ciljeve koji su pred nama“, istakla je dr Mirjana Lalošević.
Dr Lalošević je takođe naglasila da je ove godine Donau Soja, u saradnji sa EIT Food, pokrenula ‘EIT Food program regenerativne poljoprivrede’ koji podržava poljoprivredne proizvođače u prelasku na regenerativne poljoprivredne prakse. Oni će tokom naredne tri godine imati pristup besplatnoj podršci koja obuhvata analizu zemljišta, analizu rezultata i plan primene regenerativnih praksi prilagođenih njihovom gazdinstvu, kao i sveobuhvatnu podršku od strane savetodavaca u oblasti regenerativne poljoprivrede.
Veoma važnu poruku poslala je Ivanka Stojnić, menadžerka za održivi razvoj za jugoistočnu Evropu u Nestléu, ukazujući da regenerativna poljoprivreda već nalazi svoje mesto unutar velikih proizvodnih sistema i vodećih svetskih prehrambenih kompanija. „Nestlé je jedna od prvih kompanija koja je na prostoru Srbije započela program regenerativne poljoprivrede, koji sada obuhvata preko 6 hiljada hektara i sarađuje sa 14 proizvođača, sa ulaganjima koja su do sada premašila milion evra“, navela je Ivanka Stojnić.
Iskustva regionalnih i EU poljoprivrednih proizvođača i priče o uspehu
Karol Siewruk, EIT Food konsultant, podelio je dragocena iskustva poljoprivrednih proizvođača iz EU koji su učestvovali u EIT Food programu ‘Unapređenje regenerative poljoprivrede’. Napomenuo je da svi ti poljoprivredni proizvođači nameravaju da nastave sa primenom regenerativnih praksi čak i nakon završetka projekta, prepoznajući dugoročne dobrobiti za produktivnost poljoprivredne proizvodnje, njenu otpornost i uticaj na životnu sredinu.
U okviru konferencije su takođe predstavljena i iskustva regionalnih proizvođača učesnika EIT Food programa, kad je u pitanju regenerativna poljoprivreda. Marko Bojin iz kompanije Geneza DOO, Stanko Kerkez iz kompanije DTD Agrar i Aleksandar Kitev iz Asocijacije bugarskih No-till proizvođača, podelili su svoja iskustva, uspešne prakse ali i izazove kada su u pitanju regenerativne prakse. Profesor dr Danijel Jug, sa Fakulteta agrobiotehničkih nauka Osijek i novoizabrani predsednik Međunarodne organizacije za istraživanje obrade zemljišta, doprineo je svojom ekspertizom o održivom upravljanju zemljištem, konzervacijskoj poljoprivredi i klimatskim promenama.
Pogled u budućnost
Donau Soja je posvećena podršci proizvođačima i podizanju javne svesti о ulozi regenerativne poljoprivrede u adresiranju ekoloških i regulatornih izazova. Zajedno sa EIT Food, kroz ‘EIT Food program regenerativne poljoprivrede’, Donau Soja će nastaviti da ujedinjuje poljoprivredne proizvođače, širi najbolje prakse, obučava proizvođače i širi svest o značaju održivih praksi. Aktivnosti ovog tipa su ključni za postizanje ambicioznih ciljeva EU ka postizanju klimatske neutralnosti.
EIT Food je deo Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) – nezavisnog tela Evropske unije osnovanog 2008. Cilj EIT Food-a je da stvori i promoviše okruženje pogodno za inovacije i preduzetništvo širom Evrope. EIT Food podržava prelazak poljoprivrednih gazdinstava na regenerativne poljoprivredne prakse u Evropi kako bi se ispunili ciljevi u vezi sa klimatskim promenama, potrebe za sigurnim snabdevanjem hrane i zaštitom našeg obradivog zemljišta.
Donau Soja je evropsko, neprofitno, udruženje čiji je cilj podrška evropskoj proteinskoj tranziciji sa posebnim naglaskom na održivu, BEZ GMO proizvodnju soje. Osnovana je u Beču 2012.godine, sa regionalnim kancelarijama u Srbiji, Ukrajini i Moldaviji. Donau Soja objedinjuje preko 320 članova iz 27 zemalja. Donau Soja udruženje kroz svoje standarde kvaliteta podržava koncept regenerativne poljoprivrede i pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima da slede njene principe u cilju održive i klimatski neutralne poljoprivrede.