DOBAR POSLOVNI AMBIJENT JE USLOV ZA USPEH

Potpis fotografije: Aleksandra Maričić i Maja Pančić (u sredini) na dan dodele ABSENCE ACADEMY sertifikata

17. VII 2019 | Savremen način života donosi nove navike, ali i novu organizaciju posla. Sve veći broj, pre svega mladih ljudi, radi samostalno, van kancelarije, iz parka, kafića ili spavaće sobe. Nema šefa, nema projekt menadžera, nema kolega – tu su samo klijenti i saradnici.

Freelanceri sami upravljaju svojim vremenom, a tržište ocenjuje njihovu efikasnost i kvalitet rada. Iako takav način rada ne daje neophodnu sigurnost, pa su iz tog razloga sistemi i korporacije i dalje poželjna mesta za zaposlenje, ne može se reći da ovaj izazov ne postoji.

Kako se nositi sa novim trendovima kada kompanija zapošljava nekoliko hiljada ljudi? Kako unaprediti atmosferu, efikasnost i stvoriti dobre međuljudske odnose kvalitetnom organizacijom rada? Da li se može smanjiti ili bar preduprediti pritisak, objašnjavaju Maja Pančić i Aleksandra Maričić, prvi sertifikovani eksperti za apsentizam u Srbiji.

“Novi trendovi u organizaciji posla, u svetu i kod nas, donose rešenja za ovakve situacije. Upravljanje apsentizmom, odnosno odsustvom zaposlenih, a sve u cilju smanjenja pritiska na one koji ostaju, dalo je do sada dobre rezultate u mnogim kompanijama u svetu, pa tako i kod nas”, kaže Maja Pančić, direktor HR Controlling sektora iz kompanije Mercator-S, koja zapošljava više od osam hiljada ljudi, a u čijem se sastavu nalaze Idea prodavnice, Roda marketi i Mercator hipermarketi.

Velike kompanije fokusirane su na zaposlene. Oni stvaraju razliku u poslovanju, pa su zato dobar poslovni ambijent i kvalitetni međuljudski odnosi, preduslov za uspeh.

“Verujemo da su ljudi pokretačka snaga i zbog toga smo posebnu pažnju posvetili ovoj temi. Primenjujemo nove metode u organizaciji poslovanja koje imaju za cilj da smanje nivo stresa i da se izbegne eventualni pritisak na zaposlene, a to je svakako dobar preduslov za uspešan rezultat”, izjavila je Aleksandra Maričić, HR Controlling Business partner u kompaniji Mercator-S.