CLICK GENERACIJA I NJIHOVI RODITELJI MILENIJALCI

12. VI 2024 | Deca Generacije Click počela su da se rađaju 2010. godine kad je rođen Instagram, kad se pojavio prvi iPad i pametni telefoni. Neretko su prve susrete sa tehnologijom imali dok još nisu ni prohodali. Kako je pokazalo ovo istraživanje, na telefonu su od 1h do 4h dnevno, najčešće na TikTok-u, YouTube-u, Instagramu. Dečaci na YouTube i društvenim mrežama prate najviše sadržaj vezano za video igrice, dok su među devojčicama naročito popularni videi koji prikazuju šminkanje i skincare rutinu, plesne koreografije, slatke/smešne videe, kao i sadržaj koji prikazuje različite kreativne procese. Interesantan je podatak da je sadržaj koji prikazuje kuvanje privlačan i dečacima i devojčicama.

Na YouTube-u gledaju kratke klipove Youtube Shorts, slušaju muziku a najviše Desingericu, Crni Cerak, Breskvicu, Zeru i Voyage-a, Rastu, Henny-a, Coby-a, a kao i k-pop grupu Blackpink. Dok dečaci provode slobodno vreme igrajući video-igrice u kojima se puca kao i one sa horor tematikom, kao što je Fortnight, Brawlstars, Minecraft i Naruto, devojčice preferiraju manje agresivne video-igre: Pizza Ready, Match Masters, Subway Surfers itd. Najviše vole, ako mogu, da igraju igrice timski, onlajn.

Ova deca su svesna značaja škole i dobrih ocena i imaju dosta organizovanih vanškolskih aktivnosti, ali najčešće nametnutih od strane roditelja. To su košarka, fudbal, odbojka, gimnastika, streljaštvo. Zbog toga sve manje vremena provode igrajući se i družeći spontano, u parkovima i na igralištima. Slobodno vreme vole da provode gledajući TV sa roditeljima, braćom u sestrama. Sa očevima gledaju sport, sa majkama serije a sa braćom i sestrama crtane filmove.

Njihovi roditelji, Milenijalci, i sami oblikovani u digitalnom svetu, dobro su ‘opremljeni’ da se nose sa ovim složenostima Click Generacije. Ipak, i oni, kako je pokazalo istraživanje, imaju određene bojazni. Najveći strahovi roditelja su da će ova deca svet posmatrati kao ekran, da će se izgubiti stvarna, ljudska interakcija, socijalne veštine, interesovanje za druge sadržaje, ali i fizičko zdravlje. Zato im ograničavaju vreme na internetu, zabranjuju da budu na društvenim mrežama ili da kače slike ako su na njima. I dobro su ih upoznali sa opasnostima koje vrebaju na internetu.

S druge strane, roditelji Click Generacije shvataju da onlajn zajednica ima i dobre strane jer je deca koriste i za razmenu informacija i ideja, za dopisivanje i dogovaranje o domaćim zadacima, da onlajn vežbaju zadatke sa kurseva koje pohađaju. Na raspolaganju su im aplikacije koje rešavaju matematičke zadatke, kontrolni se vežbaju u virtualnim učionicama, a najmlađi onlajn uče brojeve, slova i pesmice. Brzo dolaženje do informacija i samostalnost u sticanju znanja je generalno jedna od najvećih prednosti koje roditelji prepoznaju u digitalnoj eri.

Zbog čega je bilo važno sprovesti ovo istraživanje, objasnila je na panelu organizovanom ovim povodom Ljubica Vukčević, Head of Data Analytics and Insight Direct Media United Solutions. “Kao i uvek, vođeni idejom da pružimo našim klijentima najbolje moguće razumevanje ciljnih grupa, koristeći kako 3rd party tako i 1st party podatke, ali i radeći na stvaranju sveobuhvatnih profila potrošača, želeli smo da ovim istraživanjem utvrdimo kakva su ta deca koja su još uvek u formativnoj fazi znajući da, dok se oni formiraju, formiraju i okvir u kojem će naši klijenti poslovati”, istakla je Ljubica Vukčević.

“Sa 2,5 miliona predstavnika Click Generacije koji se rađaju širom sveta svake nedelje, ovi mladi ljudi će biti najraznolikija i tehnološki najpismenija generacija do sada. Zahvaljujući tehnologiji, ova deca će probiti granice sveta kakvog poznajemo, živeće duže, penzionisati se kasnije i komunicirati brže u globalnom, tehnološki orijentisanom okruženju”, istakla je Irena Racković, Research Manager agencije Ipsos.