BAT POZIVA NA GLOBALNU SARADNJU KOJA BI PODSTAKLA ŠTO VIŠE PUŠAČA DA PREĐU NA ALTERNATIVNE PROIZVODE

1. VI 2019 | Kompanija British American Tobacco (BAT) 31. maja, na Svetski dan bez duvana, želi da podstakne regulatorna tela, ustanove javnog zdravstva, industriju i medije na saradnju kako bi se došlo do progresivnijeg i praktičnijeg globalnog stanovišta o alternativnim proizvodima nove generacije. Cilj Svetskog dana bez duvana je da podstakne ljude na prestanak pušenja. Brojni su načini na koje se to može učiniti, a primeri iz celog sveta ukazuju da je jedna od najučinkovitijih metoda korišćenje bezdimnih alternativa klasičnim cigaretama poput e-cigareta, uređaja za zagrevanje duvana, duvana za oralnu upotrebu i nikotinskih proizvoda.

U zemljama u kojima postoji podsticajno regulatorno okruženje za te proizvode zabeležen je značajan napredak kada je reč o broju ljudi koji su prestali da puše klasične cigarete. U Ujedinjenom Kraljevstvu gotovo 1,7 miliona pušača prestalo je da puši uz pomoć e-cigareta*, dok je u Švedskoj stopa korišćenja oralnog duvana – snusa, pretekla stopu pušenja cigareta. Zbog toga su u Švedskoj stopa smrtnosti i broj bolesti povezanih sa pušenjem najniži u Europi. Nažalost, u svetu danas ne postoji jedinstven stav o tome kako bi takve proizvode trebalo regulisati, pa mnoge državei dalje zanemaruju njihove potencijalne koristi za pušače.

“Odlučni smo da ubrzamo transformaciju naše kompanije i industrije u kojoj poslujemo, te da nastavimo da gradimo kategoriju proizvoda potencijalno manjeg rizika, jer to je jedino ispravno što možemo ponuditi pušačima koji traže alternativu cigaretama. Naša ponuda e-cigareta, uređaja za zagrevanje duvana, duvanskih proizvoda za oralnu konzumaciju i nikotinskih proizvoda ključ je uspeha u toj nameri”, rekao je Simon Cleverly, direktor korporativnih poslova grupacije British American Tobacco i dodao: “Za nas su prepreka nedosledni stavovi i propisi koji se tiču tih novih proizvoda. Nelogično je da mnoge vlade nameću ograničenja, a ponekad i zabranjuju prodaju i marketing proizvoda potencijalno smanjenog rizika. Na Svetski dan bez duvana pozivamo sve vlade, regulatore i kreatore politika na saradnju sa nama, industrijom, i ustanovama javnog zdravstva kako bismo povećali svest i dostupnost alternativnih opcija koje nose potencijalno manji rizik. Tek uz primerenu globalnu podršku i propise, više od milijardu pušača, koliko ih ima globalno, može da se možda odluči da ostavi cigarete”.

BAT veruje kako jedino šira globalna saradnja može pomoći pušačima: “Potpuno je jasno da je naša uloga pružiti kvalitetne proizvode, odgovorno ih plasirati na tržište odraslim pušačima isprovoditi naučna istraživanja koja ukazuju na potencijalno smanjeni rizik tih proizvoda u poređenju sa cigaretama. Međutim, i regulativna tela i ustanove javnog zdravstva imaju ključnu ulogu u uspostavljanju primerenog regulatornog okruženja koje podstiče dostupnost kvalitetnih proizvoda milionima pušača širom sveta koji su u potrazi za boljim opcijama od cigareta”.