BARCAFFE POKLONIO GLAVNOM GRADU NOVI HOTEL ZA INSEKTE

10. VI 2024 | Beograd je postao bogatiji za još jedan hotel za insekte! Ovaj pomalo neobičan objekat, koji služi za povećanje populacije korisnih insekata, osvanuo je u Topčiderskom parku. Barcaffe želi da skrene pažnju na očuvanje biološke raznolikosti, a pravi primer za to je sve popularniji blend Barcaffe Espresso Flora, koji se proizvodi uz poštovanje strogih etičkih i ekoloških standarda, odnosno bez bilo kakvih negativnih uticaja prirodu i lokalnu zajednicu.  

“Barcaffe espresso želi da podigne svest o značaju insekata, koji predstavljaju važnu kariku svakog ekosistema, ali sa druge strane, sve teže pronalaze svoje stanište u prirodi. Zato smo odlučili da jedan ovakav primerak poklonimo našem glavnom gradu i skrenemo pažnju na značaj biljnog i životinjskog sveta, naročito na zelenim površinama urbanijih sredina”, kaže Nikola Mandić, regionalni menadžer za razvoj Barcaffe brenda.

Hoteli za insekte su sve popularniji u svetu, jer privlače korisne vrste koje oprašuju biljke i tako podstiču biodiverzitet. Takođe, doprinose kontroli šetočina u poljoprivrednom uzgoju i smanjuju potrebu za hemijskim pesticidima.

“Naš premijum blend Barcaffe Espresso Flora deo je rastuće zajednice koja stvara bolju i zeleniju planetu. Najveći pokazatelj za to je Rainforest Alliance – sertifikat saveza kišnih šuma koji promoviše ekološku odgovornost i podrazumeva pridržavanje niza propisa. Plantaže i farme koje imaju Rainforest Alliance u potpunosti poštuju važnost očuvanja biološke raznolikosti, prirode i životinjskih staništa, kao i dobrobiti radnika i njihovih porodica. Ovaj žig na pakovanju dakle znači da je svako zrno sertifikovano, a osim toga, naša Flora pakovana je u ekološki prihvatljivu foliju, bez aluminijuma”, kaže Marko Vukčević, voditelj prodaje za Barcaffe espresso u Atlantic grupi.

Zahvaljujući različitim materijalima od kojih je sačinjen hotela za insekte, pčele, bubamare, leptiri i drugi oprašivači dobiće bezbedno mesto u kom će moći da borave i provedu zimu. Ipak, u periodu kada je toplo, u ove konstrukcije najviše ‘svraćaju’ pčele kojima nisu potrebna velika gnezda u smislu socijalne organizacije. To znači da sasvim bezbedno mogu da se posmatraju izbliza, što predstavlja još jednu vrednost ovih korisnih objekata. Zato, svratite u Topčiderski park ovih dana da pogledate kako hotel za insekte ‘radi’ u svom prirodnom okruženju i postanite deo Barcaffe Espresso Flora zajednice koja brine o ekosistemu!